Halvårsrapport fra EU-delegasjonen - utvikling innen forbruker-, oppvekst- og likestillingssaker, første halvår 2024
Rapport | Dato: 11.07.2024 | Utenriksdepartementet
Rapporten gir en detaljert oversikt over hva EUs medlemsland, Europaparlamentet og Europakommisjonen har fått til denne våren innenfor forbrukerpolitikk-, familie- og oppvekst, samt likestilling og ikke-diskriminering. Det er EU-delegasjonens spesialutsending for disse politikkområdene, Marie Osnes, som rapporterer.
Halvårsrapport fra spesialutsending for forbruker, oppvekst og likestilling kan leses her.
Forbrukerfeltet:
Denne våren har fokuset vært på tiltak som styrker forbrukernes rettigheter og fremmer bærekraft i det grønne skiftet. Direktivet om forbrukermakt i det grønne skiftet ble vedtatt for å forhindre misvisende "grønne" påstander og sikre at forbrukere får pålitelig informasjon om bærekraftige valg.
Det foreslåtte direktivet om miljøpåstander (Green Claims) krever obligatorisk tredjepartssertifisering av miljøpåstander, med unntak for visse anerkjente miljømerker. Forhandlingene om dette direktivet vil begynne når det nye Europaparlamentet er på plass.
Forslaget til revidering av tvisteløsningsdirektivet er for øyeblikket til behandling i Rådet.
Kommisjonens forslag om revidering av pakkereisedirektivet er under behandling i Rådet og det nye Europaparlamentet må ta stilling til om de gjenopptar arbeidet fra det forrige Europaparlament. Kommisjonens rapport om digitalt forbrukervern er utsatt til høsten 2024.
Aktsomhetsdirektivet, vedtatt i mai 2024, pålegger selskaper å vurdere deres påvirkning på menneskerettigheter, klima og miljø.
Oppvekstfeltet:
På oppvekstfeltet i EU har det vært en betydelig satsing på barn og ungdom gjennom ulike strategier, lover og initiativer.
Digital sikkerhet for barn får økt fokus gjennom reguleringer som Digital Services Act og Digital Markets Act, arbeid med aldersverifisering og beskyttelse mot skadelig innhold.
Europakommisjonen har ferdigstilt midtveisgjennomgangen av Ungdomsstrategien 2019-2027.
Likestillingsfeltet:
EU har arbeidet med å styrke rollen og kapasiteten til likestillingsorganer i medlemslandene for bedre å kunne håndtere og følge opp likestillingspolitikk.
FRA (Fundamental Rights Agency, EUs organ for grunnleggende rettigheter) publiserte i midten av mai rapporten, «LGBTIQ at a crossroads: progress and challenges». Rapporten presenterer funnene fra den nylig gjennomførte undersøkelsen i 30 europeiske land om situasjonen til LHBTI+-personer.
Kommisjonen følger opp gjennomføring av handlingsplaner og strategier for å bekjempe etnisk diskriminering, antisemittisme og rasisme, med fokus på å styrke toleranse og mangfold.