GI-10/2024 – Instruks vedrørende utenlandsopphold for ansatte i forsvarssektoren med midlertidig kollektiv beskyttelse

Justis- og beredskapsdepartementet viser til departementets alminnelige instruksjonsadgang samt lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) § 76 annet ledd, som innebærer at departementet kan gi Utlendingsdirektoratet (UDI) generelle instrukser om lovtolkning, skjønnsutøving og prioritering av saker.

1       Bakgrunn

Som en del av Norges militære støtte til Ukraina inngår trening og opplæring av ukrainsk personell i inn- og utland, og i den forbindelse kan det være aktuelt å ansette personer med midlertidig kollektiv beskyttelse i forsvarssektoren[1]. I dagens situasjon er det i vår utenriks- og sikkerhetspolitiske interesse at ukrainere i Norge kan bistå i forsvarssektorens oppdrag, og formålet med denne instruksen er å legge til rette for dette.

Arbeidet vil kunne innebære lengre utenlandsopphold enn de maksimalt seks månedene som normalt tillates ved ettårig oppholdstillatelse, jf. utlendingsforskriften §§ 7-5 a og 10-19 a og utlendingsloven § 60 femte ledd.

[1] Forsvarssektoren betyr her den delen av statsforvaltningen som arbeider med landets militære forsvar. Forsvarssektoren ledes av forsvarsministeren gjennom Forsvarsdepartementet og består dertil av fire underlagte etater: Forsvaret, Forsvarsmateriell (FMA), Forsvarsbygg (FB) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

2       Departementets vurdering

Av hensyn til norske interesser er det viktig at ansatte i forsvarssektoren i forbindelse med tjenesteoppdrag kan oppholde seg utenlands uten å risikere at oppholdstillatelsen i Norge blir tilbakekalt eller ikke fornyet. Departementet mener at det foreligger særlige forhold som gir grunn til å fravike hovedregelen om maksimal oppholdstid utenlands i slike saker. At ukrainske fordrevne på denne måten gis mulighet til å bidra til den ukrainske forsvarsinnsatsen, understøtter formålet med at det gis midlertidig kollektiv beskyttelse for å håndtere massefluktsituasjonen som er utløst av Russlands fullskalainvasjon i Ukraina.

Det vil være tungvint og lite hensiktsmessig å legge til rette for at selve oppholdstillatelsen gir unntak fra hovedregelen, bl.a. fordi aktuelle personer ikke nødvendigvis har fått jobb/oppdrag i Forsvaret på tidspunktet for innvilgelse eller fornyelse. Det er mer hensiktsmessig å sikre at gitte tillatelser ikke tilbakekalles eller nektes fornyet. Etter departementets syn er dette i tråd med aktuelle lov- og forskriftsbestemmelser. Det vises til at både utlendingsforskriften § 7-5 a sjette ledd og § 10-19 a, jf. utlendingsloven §§ 34 og 60, gir rom for unntak fra hovedregelen. Regelen om å nekte forlengelse i forskriftens § 7-5 a er en kan-regel, som i ikrafttredelsesrundskrivet G-01/2023 er omtalt slik:

«I nytt fjerde ledd er det lagt inn en sikkerhetsventil for de tilfeller der UDI på tidspunktet for forlengelse er blitt kjent med at det foreligger forhold i saken som kan danne grunnlag for opphør (utlendingsloven § 37) eller tilbakekall (utlendingsloven § 63) av førstegangstillatelsen. UDI kan da nekte forlengelse etter en konkret vurdering. Dette kan f.eks. gjelde der utlendingen har oppgitt falsk identitet eller har begått handlinger som tilsier at vedkommende kan ekskluderes fra retten til beskyttelse. Det samme gjelder dersom det generelle vilkåret for oppholdstillatelse i utlendingsloven § 60 femte ledd («utlendingen skal oppholde seg i Norge minst seks måneder i en tillatelsesperiode på ett år») er brutt eller vurderes ikke å være oppfylt for forlengelsesperioden.»

I forskriften § 10-19 tredje ledd fremgår det at «[d]et kan gjøres unntak fra kravet om oppholdstid dersom formålet med tillatelsen eller andre forhold tilsier at utlendingen ikke skal oppholde seg mesteparten av tillatelsesperioden i Norge».

På denne bakgrunn instruerer departementet UDI om å tolke de nevnte bestemmelsene slik at det i dette typetilfellet ikke er aktuelt å tilbakekalle eller ikke fornye en oppholdstillatelse, se instruks nedenfor. Instruksen gjelder ikke for opphold i Ukraina, jf. utlendingsloven § 37.

3       Instruks

Dersom en utlending med midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge, jf. utlendingsforskriften § 7-5 a, er ansatt i forsvarssektoren og av den grunn oppholder seg utenfor Norge i lenger tid enn hva hovedregelen i utlendingsforskriften § 10-19 a tillater, skal dette ikke medføre at tillatelsen tilbakekalles eller ikke fornyes, jf. § 7-5 a sjette ledd og § 10-19 a tredje ledd. Instruksen gjelder bare for utenlandsopphold i forbindelse med tjenesteoppdrag i forsvarssektoren.

4       Ikrafttredelse

Instruksen trer i kraft straks.

Med hilsen

Nina E. D. Mørk (e.f.)
avdelingsdirektør

                                                                                    Sigurd Bordvik
                                                                                    departementsrådgiver

Dokumentet er elektronisk godkjent og sendes uten signatur