EU-delegasjonens halvårsrapport om miljø- og klimaarbeidet våren 2024
Rapport | Dato: 14.08.2024 | Utenriksdepartementet
Rapporten gir en detaljert oversikt over hva EUs medlemsland, Europaparlamentet og Europakommisjonen har fått til denne våren på Klima- og miljøfeltet. Rapporten er skrevet av spesialutsendingene for klima- og miljøsaker Tom O. Johnsen og Birthe Ivars med innspill fra energirådgiver Martin Skjerping Lund.
Halvårsrapporten om miljø- og klimaarbeidet kan leses her.
Hva har skjedd på klima- og miljøfeltet det siste halvåret?
I løpet av den nåværende lovgivningsperioden har EU gjort betydelige fremskritt under den grønne given, med nærmere 90 % av de planlagte tiltakene vedtatt. Dette er et imponerende resultat, men det gjenstår fortsatt mye arbeid for å nå målet om klimaneutralitet innen 2050.
En av de viktigste milepælene dette halvåret var godkjenningen av en forordning om restaurering av natur. Denne forordningen er ansett som EUs viktigste verktøy for å følge opp den globale naturavtalen, kjent som Kunming-Montreal-rammeverket. Samtidig er flere andre miljørelaterte forslag til behandling i EU, inkludert et banebrytende jordovervåkningsdirektiv og en forordning for overvåking av skogens tilstand.
Regelverksutviklingen innenfor sirkulær økonomi og forurensning har også vært positiv, med ferdigforhandlinger av viktige direktiver som økodesign- og emballasjeforordningen, avløpsdirektivet og luftkvalitetsdirektivet. Det pågår revisjoner av både rammedirektivet for avfall, med fokus på å redusere tekstil- og matavfall, samt kjøretøyforordningen. På kjemikalieområdet er imidlertid fremleggelsen av en ny kjemikalieforordning (REACH) blitt utsatt, med forventning om at den nye kommisjonen vil presentere et forslag.
"Klar for 55"-klimapakken ble vedtatt før forrige halvår, noe som avsluttet store deler av den klimarelaterte lovgivningen for denne gang. Diskusjonen om EUs klimamål for 2040 er imidlertid påbegynt, men ennå ikke avgjort.
Veien videre under ny kommisjonsperiode og nytt formannskap i rådet
Fremover vil fokuset ligge på implementering av de vedtatte regelverkene fra den grønne given, samt påfølgende sekundærlovgivning. Det er lagt opp til et nytt narrativ for EUs grønne omstilling, med en større integrering av miljø og klima i en industri- og konkurransekraftagenda. Sirkulær økonomi og konkurransekraft er løftet som sentrale elementer i den strategiske agendaen for perioden 2025-2029, vedtatt av EUs stats- og regjeringssjefer i juni.
Det ungarske formannskapet i EU sammenfaller med en «mellomperiode» i lovgivningsarbeidet, hvor hovedfokuset vil være å sikre fremdrift på de rettsakter som allerede er under behandling.