Høring – forslag til prosedyre for nominasjon av kandidat til stilling som norsk dommer ved Efta-domstolen
Høring | Dato: 11.02.2022 | Utenriksdepartementet
Utenriksdepartementet (UD) sender med dette på høring forslag til prosedyre for nominasjon av kandidat til stilling som norsk dommer ved Efta-domstolen.
Norge har nasjonale prosedyrer for nominasjon av dommere til Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) og Den internasjonale straffedomstolen (ICC).
For å sikre transparens og likebehandling ved nominasjon av norsk kandidat til Efta-domstolen, foreslås det at UD fastsetter en nasjonal prosedyre for nominasjon også for dommere i Efta-domstolen. Forslaget er basert på prosedyrene for valg av norsk kandidat til stilling som dommer i EMD og ICC, med enkelte tilpasninger. Efta-domstolen er en liten domstol og fagmiljøet som det er aktuelt å rekruttere fra er relativt lite og spisset. Prosedyren er lagt opp med hensyn til dette.
Hovedelementene i prosedyren er at UD lyser ut stillingen og oppnevner en innstillingskomité som skal vurdere søkerne og fremme et begrunnet forslag til en liste med tre kandidater (uten rangering). Det foreslås at innstillingskomiteen ledes av lederen for Innstillingsrådet for dommere, og at medlemmene oppnevnes etter forslag fra Høyesterett, Regjeringsadvokaten og Den norske advokatforening. I tillegg oppnevner UD et medlem. Innstillingskomiteen sender sitt forslag til UD, som på bakgrunn av forslaget nominerer én kandidat som oversendes ESA/domstolskomiteen for endelig beslutning.
Norske dommere, inkludert høyesterettsdommere, må fratre for aldersgrensen ved fylte 70 år. Dette er en aldersgrense som Norge også tilstreber å overholde ved utnevnelse av dommere og voldgiftspersoner internasjonalt. Det er lagt opp til en viss fleksibilitet når det gjelder en eventuell øvre aldersgrense, i den forstand at det ikke foreløpig er inntatt et krav om at kandidater er innenfor en slik aldersgrense. Det legges snarere opp til at det vil vurderes å presisere i utlysningen at kandidatene må være under 70 år gjennom hele sin periode som dommer. En viss fleksibilitet her begrunnes i et potensielt smalt rekrutteringsgrunnlag til stillingen. UD ber særlig om høringsinstansenes syn på dette.
Høringsuttalelser bør fortrinnsvis avgis digitalt på www.regjeringen.no under «Send inn høringssvar». Her kan man registrere seg, mellomlagre en uttalelse og laste opp vedlegg. Alle kan avgi høringsuttalelse, men vi gjør oppmerksom på at høringsuttalelser er offentlige etter offentleglova og vil bli publisert sammen med øvrige uttalelser.
Høringsfristen er mandag 28. mars 2022.
Med vennlig hilsen
Kaja Moe Winther underdirektør |
|
Marie Munthe-Kaas rådgiver |
1. Innledning
Efta-domstolen er opprettet ved overvåkings- og domstolsavtalen (ODA) jf. EØS-avtalen artikkel 108 nr. 2, og har jurisdiksjon over EØS-avtalens anvendelse for EØS/Efta-statene (Norge, Island og Liechtenstein). Domstolen har kompetanse til å avgjøre direkte saker, herunder søksmål som Eftas overvåkingsorgan (ESA) reiser mot en eller flere EØS/Efta-stater og søksmål om ugyldighet av vedtak truffet av ESA. I tillegg avsier domstolen rådgivende tolkningsuttalelser som er forelagt av nasjonale domstoler i EØS/Efta-statene. Domstolen består av tre dommere. De tre EØS/Efta-statene nominerer én dommer hver.
For å sikre transparens og likebehandling ved statens nominasjon av norsk kandidat til Efta-domstolen fastsettes det med dette en nasjonal prosedyre for slik nominasjon. Prosedyren er basert på prosedyrene for valg av norsk kandidat til stilling som dommer i Den europeiske menneskerettsdomstol og Den internasjonale straffedomstolen. Efta-domstolen er en liten domstol og fagmiljøet som det er aktuelt å rekruttere fra er relativt lite og spisset. Prosedyren er lagt opp med hensyn til dette.
2. Kvalifikasjonskrav og valg av dommere
Prosedyren for oppnevning av dommere i Efta-domstolen er regulert i ODA. Det følger av ODA-artikkel 30 at dommerne skal ha en uavhengighet som ikke kan betviles og må oppfylle de krav som stilles for å inneha de høyeste dommerembeter i sine hjemland (dvs. Høyesterett, for norske kandidater), eller hvis faglige dyktighet er alminnelig anerkjent.
Dommerne oppnevnes ved felles overenskomst mellom EØS/Efta-statene i ESA/domstolskomiteen, etter nominasjon fra den enkelte EØS/Efta-stat. Dommerne oppnevnes for en periode på seks år. Fratredende dommer kan gjenoppnevnes.
3. Prosedyre for nominasjon av norsk dommer
3.1. Utlysning av stillingen som norsk dommer i Efta-domstolen
Utenriksdepartementet (UD) lyser stillingen åpent ut på regjeringens internettside www.regjeringen.no og i andre aktuelle kanaler. I tillegg skal departementet orientere følgende institusjoner om utlysningen og anmode om at den gjøres kjent for deres kontakter/medlemmer, blant annet ved at det henvises til den på enhetens nettsider:
- Riksadvokaten
- Domstoladministrasjonen
- De juridiske fakultetene
- Den Norske Dommerforeningen
- Den Norske Advokatforening
- Norges Juristforbund
Utlysningen skal blant annet inneholde en beskrivelse av stillingen og en redegjørelse for kvalifikasjonskravene (jf. pkt 2 over).
For å komme i betraktning må søkere ha juridisk embetseksamen/universitetsgraden cand. jur eller mastergrad i rettsvitenskap, samt relevant juridisk yrkeserfaring. Søkere bør ha bred kjennskap til det norske rettssystemet og til EØS-retten (herunder dens særpreg sammenlignet med EU-retten, samt særdeles god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk, som er domstolens arbeidsspråk. Det vil særlig bli lagt vekt på søkernes faglige dyktighet, personlige egnethet og språkkvalifikasjoner, og på de krav til uavhengighet som følger av ODA-artikkel 30 (og av domstolloven § 55 for norske dommerembeter). Dommerne velges for et tidsrom på seks år og kan gjenvelges. Kandidatene bør ha anledning til, og være motivert for, å sitte i stillingen hele perioden.
Utlysningen skal videre inneholde en oppfordring til det underrepresenterte kjønn i Efta-domstolen om å søke, samt opplysning om søknadsfristen, som skal være minst 2 uker fra utlysningen på internett. Videre skal det opplyses om at søkerlisten vil bli gjenstand for offentlig innsyn. Dersom det settes som krav at kandidatene må være under 70 år gjennom hele sin periode som dommer, skal dette også fremkomme i utlysningsteksten.
3.2. Innstillingskomiteen
UD oppnevner en innstillingskomité på fem medlemmer. Komiteen ledes av lederen for Innstillingsrådet for dommere. Tre medlemmer oppnevnes etter forslag fra Høyesterett, Regjeringsadvokaten og Den Norske Advokatforening, som oppfordres til å foreslå en kvinne og en mann hver. I tillegg til lederen og de tre medlemmene som oppnevnes etter forslag fra eksterne institusjoner, oppnevner UD ett medlem.
Innstillingskomiteen skal vurdere dem som søker stillingen som norsk dommer ved Efta-domstolen og innstille inntil tre kandidater som tilfredsstiller kvalifikasjonskravene til stillingen. Innstillingen skal ikke være rangert, men i alfabetisk rekkefølge. Så langt mulig skal minst én av kandidatene være av det kjønn som på den aktuelle tiden er underrepresentert i Efta-domstolen. Vurderingen av søkerne skal baseres på kvalifikasjonskravene i henhold til utlysningen, de innkomne søknadene, intervjuer med aktuelle kandidater og innhenting av referanser. Engelskkunnskapene til kandidater som det kan være aktuelt å innstille, skal dokumenteres eller testes.
Innstillingskomiteen kan innhente råd fra relevante eksterne aktører, og den kan benytte ekstern kompetanse for å vurdere aktuelle kandidaters språkkunnskaper.
Komiteens innstilling skal begrunnes skriftlig og fremlegges for UD. Selve innstillingen er offentlig, men komiteens begrunnelse vil normalt bli unntatt offentlighet.
3.3. Nominasjon og utnevnelse
UD vurderer innstillingen fra innstillingskomiteen og forelegger både innstillingen og egen vurdering for statsministerens kontor og berørte departementer, før UD beslutter hvem som skal nomineres til stillingen. UD skal unntaksvis kunne innstille en kandidat som ikke er innstilt fra nominasjonskomiteens side, men må i så tilfelle innhente en uttalelse fra innstillingskomiteen før nominasjon besluttes.
Endelig nominasjon av den valgte kandidaten oversendes Island og Liechtenstein før ESA/domstolskomiteen fatter beslutning om utnevnelse til dommerstillingen (se punkt 2 over).
Departementene
Den norske advokatforening
Den norske dommerforening
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø
Domstoladministrasjonen
Høyesterett
Juristforbundet
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
ICJ-Norge
Arena Senter for europaforskning
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Nei til EU
Europabevegelsen