Burettslagslova - Om borettslag må ha en evakueringsplan

Det foreligger ingen hjemmel i burettslagslova til å pålegge at styret skal kartlegge beboere som ikke kan redde seg selv, og etablere en evakueringsplan for slike beboere. Om en slik plikt kan utledes av annet regelverk tar ikke departementet endelig stilling til.

Kommunal- og distriktsdepartementet viser til henvendelse fra Drammenregionens brannvesen IKS i e-post datert 08.02.2024.

I henvendelsen stilles det spørsmål om det i burettslagslova er hjemmel for å pålegge at styret skal kartlegge beboere som ikke kan redde seg selv, og etablere en evakueringsplan. Bakgrunnen for henvendelsen er at brannvesenet opplever at flere borettslag oppbevarer lister med helseopplysninger og andre private opplysninger om beboere i den tro at brannvesenet skal ha dette.

Departementet kan bistå med generell tolkning av lover som tilhører vårt ansvarsområde,

herunder burettslagslova. Spørsmålet blir derfor besvart på generelt grunnlag.

Departementets svar

Innledningsvis vil departementet bemerke at vi avgrenser vårt svar til det som knytter seg til burettslagslova. Vi tar ikke stilling til om oppbevaring av personlige opplysninger vil være i strid med personopplysningsloven.

Oppgavene til et styre i et borettslag vil blant annet være å lede virksomhetene i samsvar med lov, vedtekter og vedtak i generalforsamling, jf. burettslagslova § 8-8.

Ordlyden i bestemmelsen, «i samsvar med lov», viser til at styret skal lede laget i samsvar med lovgivning generelt, og ikke bare burettslagslova spesielt.

Styret må derfor utøve sin virksomhet i tråd med blant annet brann- og eksplosjonsvernloven.[1]

Ansvar for brannforebyggende tiltak og tilsyn ligger i utgangspunktet hos eier av et brannobjekt, et slikt objekt kan være en bygning. Et boligselskap anses som eier av selskapets bygninger etter reglene i brannvernloven.[2]

Dette ansvaret innebærer blant annet at styret har plikt til å utarbeide ordensregler og instrukser som regulerer brannforebyggende og brannbekjempende tiltak. Styrets plikt til å ivareta fellesskapets interesser må omfatte de tiltak som er nødvendig for å ivareta lagets fellesareal. Det er derfor brannsikringstiltak i fellesarealer som styret vil ha ansvar for.[3] Slike tiltak må ses i sammenheng med borettslagets vedlikeholdsansvar for fellesareal, se brl. § 5-17.

Brannforebyggende tiltak har også en side til helse, miljø og sikkerhet (HMS), se brann- og eksplosjonsvernloven § 8.

Departementet har tidligere uttalt at forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (HMS-forskriften) kan komme til anvendelse for borettslag og sameier.[4] I uttalelsen presiseres det at et styre i et borettslag vil ha en plikt til å jobbe med systematisk HMS-arbeid på lagets fellesarealer. Det vises til at formålet med forskriften er å fremme forbedringsarbeid i «virksomhetene», og at dette taler for at man må skille mellom fellesareal og private områder i et borettslag. I forhold til beboere vil styrets plikt innebære å gjøre eiere eller brukere av den enkelte leilighet oppmerksom på det ansvaret man har etter lov og forskrift. Vår uttalelse er vedlagt dette brevet.[5]

Vi svarer på henvendelse i kraft av å ha ansvaret for burettslagslova. Det foreligger ingen hjemmel i burettslagslova til å pålegge at styret skal kartlegge beboere som ikke kan redde seg selv, og etablere en evakueringsplan for slike beboere. Om en slik plikt kan utledes av annet regelverk tar ikke departementet endelig stilling til.

Vedlegg

1 Uttalelse fra KRD om HMS-forskriften og borettslag (pdf)

[1]Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver.

[2]Stadheim, «Håndbok for styremedlemmer i boligselskaper», 2019, s. 398-399.

[3]Ibid.

[4]F06.12.1996 nr 1127 Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomhet.

[5]Se uttalelse i brev datert 10.08.2000 i sak 00/962.