§ 20-1 - Om tiltaksbegrepet og hva som er et tiltak etter plan- og bygningsloven

Vi viser til din e-post av 10. februar 2023 med spørsmål om hva som er et tiltak etter plan- og bygningsloven. Videre har du spørsmål om reglene for terrenginngrep.

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke tar stilling til eller uttaler oss om konkrete saker. Vår uttalelse gis på generelt grunnlag.

Kommunen vurderer hvilke tiltak som skal byggesaksbehandles

Myndigheten til å avgjøre om et konkret tiltak omfattes av plan- og bygningsloven, og om det er søknadspliktig, er lagt til kommunen. Kommunens vurdering må basere seg på plan- og bygningsloven (pbl.) §§ 1-6 og 20-1, som definerer hva som er et tiltak etter loven.

Tiltak etter lovens byggesaksdel

Plan- og bygningsloven § 20-1 første ledd bokstav a-n gir en uttømmende opplisting av hvilke tiltak som er omfattet av lovens byggesaksdel. Hvis tiltaket som ønskes oppført faller inn under ett av alternativene i bestemmelsen, er det i utgangspunktet søknadspliktig, og må vurderes og godkjennes av bygningsmyndighetene. Disse tiltakene skal følge saksbehandlingsreglene og oppfylle de materielle kravene i byggesaksbestemmelsene.

Noen tiltak, som etter ordlyden i bestemmelsen kunne vært søknadspliktige, krever likevel ikke søknad. Det kan være fordi de vurderes å være såpass beskjedne at de ikke anses som tiltak etter byggesaksdelen av loven, og dermed faller utenfor byggesaksdelens anvendelsesområde. Det kan også være fordi det konkrete tiltaket er unntatt søknadsplikt etter byggesaksforskriften. Et slikt tiltak må likevel oppfylle de materielle kravene i lovgivningen. Tiltakshaver er da selv ansvarlig for at tiltaket ikke er i strid med regelverket.

Tiltak etter lovens plandel

Selv om et tiltak ikke omfattes av tiltaksbegrepet i byggesaksdelen, kan det likevel være et tiltak etter plandelen av loven. Tiltak etter pbl. § 1-6 første ledd første punktum tilsvarer i hovedsak de tiltakene som omfattes av pbl. § 20-1 første ledd, men kan i visse tilfeller dekke et noe videre tiltaksbegrep. Blant annet stiller ikke ordlyden i pbl. § 1-6 første ledd første punktum et vesentlighetsvilkår for terrenginngrep. I pbl. § 1-6 første ledd andre punktum utvides tiltaksbegrepet i forhold til første ledd. Vi vedlegger en tidligere sak fra departementet som gir nærmere veiledning om tiltaksbegrepet i lovens plandel.

Bakgrunnen for den utvidede tiltaksdefinisjonen i andre punktum, er å sikre at arealplaner også er bindende for andre tiltak enn de som omfattes av pbl. §§ 1-6 første ledd første punktum og § 20-1 når tiltaket vil vanskeliggjøre gjennomføring av en arealplan eller når tiltaket er til vesentlig ulempe for gjennomføring av en arealplan[1]. Vi viser til at hensikten med arealplaner er å fastsette fremtidig arealbruk for et område. Arealplanene vil derfor være bindende for nye tiltak eller utvidelse av eksisterende tiltak etter pbl. § 1-6.

Terrenginngrep

Slik vi forstår det, spør du videre om arbeid med terreng i villastrøk med høyde under 0,5 meter skal regnes som vesentlig terrenginngrep og omfattes av byggesaksbestemmelsene. Vi vedlegger noen tidligere uttalelser om temaet som gir veiledning. For øvrig anbefaler vi at du kontakter kommunen for en nærmere avklaring av spørsmålet ditt.

 

Kopi

Direktoratet for byggkvalitet

 

[1] jf Ot.prp. nr 32 (2007-2008) s. 174.