Historisk arkiv

Storsatsing på ungdomstrinnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Ungdomstrinnet gjennomgår nå en solid opprustning som vil bli merket av både lærere og elever. Opplæringen blir mer variert, praktisk og relevant, og alle ungdomsskoler i hele landet skal få midler og støtte til blant annet etterutdanning av lærere, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Ungdomstrinnet gjennomgår nå en solid opprustning som vil bli merket av både lærere og elever. Opplæringen blir mer variert, praktisk og relevant, og alle ungdomsskoler i hele landet skal få midler og støtte til blant annet etterutdanning av lærere, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Regjeringen foreslår en samlet styrking av grunnopplæringen på 483,3 millioner kroner. Den viktige satsingen på ungdomstrinnet øker og omfatter blant annet flere lærere, innføring av valgfag og kompetansetiltak.

 

Flere lærere

1,5 milliarder kroner i øremerkede midler over fire år skal gå til flere lærere på ungdomstrinnet. I 2013 skal det brukes 157 millioner kroner på prøveordningen. 

- Vårt mål er at de ekstra lærerressursene vil gjøre det enklere å tilpasse opplæringen og stimulere til en mer praktisk, variert og relevant undervisning. Flere lærere vil kunne styrke elevenes grunnlegende ferdigheter og redusere behovet for spesialundervisning, sier Halvorsen. Vi foreslår en endring i opplæringsloven som gir hjemmel for å konkretisere antall elever per lærer på et senere tidspunkt. Dette er et første viktig steg mot en lovfestet ressursnorm, sier kunnskapsministeren. 

 Kommuner som har skoler med en gjennomsnittlig gruppestørrelse på over 20 elever per lærer på ungdomstrinnet og grunnskolepoeng under landsgjennomsnittet, omfattes av forslaget. Den fireårige tilskuddordningen vil gi nødvendig erfaring om effekten av de økte lærerressursene. - Forslaget nå har en litt annen innretning enn det som ble sendt på høring i fjor. Vi fikk relevante innvendinger mot vårt opprinnelige forslag i høringsrunden. Vi har derfor valgt å trappe opp lærertettheten på en måte som sikrer at vi ikke oppretter nye lærerstillinger fortere enn at vi kan fylle dem med kvalifiserte lærere, og at vi samtidig begynner der det trengs mest, sier Halvorsen. 

 

Flere får etterutdanning

Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til en egen strategi for ungdomstrinnet. Den samlede bevilgningen til strategien blir på om lag 80 millioner kroner.

Det settes i gang et femårig program for etterutdanning av lærere på skolene for å løfte kompetansen i klasseledelse, regne-, skrive- og leseopplæring. Målet er et mer variert og praktisk opplæringstilbud. Det tilsettes koordinatorer i hvert fylke som skal arbeide med den lokale gjennomføringen.

Til sammen foreslår departementet å bevilge om lag 460 millioner kroner til ulike kompetansetiltak i grunnopplæringen. Bevilgningen legger til rette for at om lag 1 850 lærere kan ta videreutdanning høsten 2013. Dersom det blir flere søkere kan det være aktuelt å omprioritere midler til dette. I tillegg kommer kompetansesatsingen i prosjektet Ny GIV. 

Regjeringen foreslår å bevilge 68,4 millioner kroner til innføring av valgfag på 9. trinn fra høsten 2013. Valgfag ble innført på 8. trinn høsten 2012.

 

Flere læreplasser

Våren 2012 undertegnet kunnskapsministeren og partene i arbeidslivet en samfunnskontrakt for flere læreplasser. Målet er 20 prosent flere læreplasser innen utløpet av 2015. For å stimulere til at flere får læreplass og til å øke gjennomføringen i videregående opplæring foreslår regjeringen 30 millioner kroner i 2013. - Samfunnskontrakten er historisk og forpliktende for alle parter, sier Halvorsen. 

 

Gratis kulturskoletime

- Alle barn skal få mulighet til å utvikle sine talenter og få et positivt forhold til kunst- og kultur. Den nye kulturskoletimen sikrer at dette tilbudet når fram til alle, sier kunnskapsministeren.

Departementet tar sikte på å lovfeste plikt for kommunene til å gi elevene et slikt tilbud. Regjeringen foreslår å bevilge 73,8 millioner kroner til en uketime med kulturskoletilbud i skole/SFO-tiden på barnetrinnet (1.-4. trinn) fra høsten 2013. Tilbudet skal være frivillig for elevene.

 

Mer til skolebygg

I budsjettet for 2009 ble det innført en åtteårig ordning med rentekompensasjon til rehabilitering av og investering i skole- og svømmeanlegg med en investeringsramme på 15 milliarder kroner.

- Læringsmiljøet er avgjørende for hva elevene får ut av skoletiden. Selv om det bygges mange flotte, nye skolebygg, skal de eldre skolene holdes skikkelig i stand. Ordningen med rentekompensasjon til rehabilitering og investering i skole- og svømmeanlegg bidrar til å sikre elevene det læringsmiljøet de har krav på, sier kunnskapsministeren. 

I 2013 foreslår Regjeringen å fase inn ytterligere 1 milliard kroner av rammen. Dette har en budsjetteffekt på 20 millioner kroner i 2013. Fra innføringen av den nye ordningen i 2009 til og med 2013 er 10 milliarder kroner av investeringsrammen faset inn i budsjettene.

Kommuner og fylkeskommuner har vist stor interesse for ordningen etter at den ble innført i 2002. Fra innføringen av ordningen og til og med første halvår 2012 har Husbanken registrert 2083 prosjekter fordelt på 1278 skoler.

 

Øvrige satsinger:

  • Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner kroner til å styrke kompetansen i opplæring av minoritetsspråklige. Tiltakene vil omfatte hele utdanningsløpet: barnehage, grunnopplæring, herunder grunnopplæring for voksne, og høyere utdanning. Både tilsatte, ledere og eiere av barnehage og skole vil omfattes av satsingen. I hovedsak vil midlene gå til etterutdanning.

  • Videreføring av prosjektet Ny GIV med 185 millioner kroner. Innsatsen for å få flere til å gjennomføre videregående opplæring utgjør 500 millioner kroner over 3 år. Alle ungdomsskoler og videregående skoler i landet vil i løpet av 2013 ha fått skolert minimum to lærere i grunnleggende lese-, skrive- og regneopplæring, det vil si om lag 3 600 lærere.

  • I stortingsmeldingen om spesialundervisning (Meld. St. 18 (2010-2011) Læring og fellesskap) er det blant annet foreslått en omorganisering av Statped og en kompetansestrategi for de tilsatte i praktisk-pedagogisk-tjenesten. Stortinget har sluttet seg til dette. Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 10 millioner kroner til oppfølging av dette arbeidet.

  • Regjeringen foreslår å styrke tilskuddet til opplæring i kriminalomsorgen med 6,4 millioner kroner. Bevilgningen er knyttet til etablering av ungdomsenheter for barn og unge i Bergen og Oslo og til økt soningskapasitet ved Hustad fengsel.

  • Regjeringen foreslår å styrke bevilgningen til de regionale vitensentrene med 8,8 millioner kroner og å bevilge 1,2 millioner kroner til Newtonrom.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til folkehøgskolene med 10 millioner kroner.

  • Regjeringen vil heve kvaliteten i voksenopplæringen og foreslår å sette av 20 millioner kroner fordelt over fire år til tiltak for at flere lærere i voksenopplæringen kan ta etter- og videreutdanning. Lærere innen dette området har tidligere fått liten mulighet til å delta i regjeringens etablerte etter – og videreutdanningsstrategi Kompetanse for kvalitet.