Ingen ny skatt for tomtefestere
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Nyhet | Dato: 24.08.2008
På Lørdagsrevyen hevdes det at Regjeringen har innført en ny formuesskatt for tomtefestere. Dette er ikke riktig. Dagens skatteregler på dette området er fra 1911, og det er lite dramatikk i omleggingen.
På Lørdagsrevyen hevdes det at Regjeringen har innført en ny formuesskatt for tomtefestere. Dette er ikke riktig. Dagens skatteregler på dette området er fra 1911, og det er lite dramatikk i omleggingen.
- Regjeringen Bondevik endret tomtefestloven fra 2004. Det er dette som nå gjør at denne problemstillingen har oppstått. Uansett vil omleggingen være virkningsløs for de fleste festere, sier finansminister Kristin Halvorsen.
Tomtefesteloven gir festere med kortere festekontrakter ubetinget adgang til fornyelse, slik at festeretten får en varighet på over 99 år. Da følger det av skattelovgivningen fra 1911 at det er festeren (bruksrettshaveren) som skal formuesbeskattes for tomten, istedenfor bortfesteren. Begrunnelsen for dette er at festeren (og dennes etterfølgere) da har så langsiktig rådighet over tomten av det reelt sett kan likestilles med eiendomsrett.
Til gjengjeld kan den kapitaliserte verdi av festeavgiften fradras som gjeld hos festeren (og blir formue istedenfor selve tomten for bortfesteren). Forandringen i nettoformue og formuesskatt påvirkes derfor av differansen mellom tomtens ligningsverdi og festeavgiftens kapitaliserte verdi. Er differansen liten, blir dermed også skatteendringen tilsvarende liten.
Fordi ligningsverdiene av bolighus med tomt har et tak på 30 prosent av markedsverdi, kan det ofte hende at festerens formuestillegg på grunn av tomten blir lavere enn gjeldsfradraget for den kapitaliserte verdi av festeavgiften. Da går festerens nettoformue ned. For alle med så mye samlet gjeldsfradrag i forhold til ligningsmessig bruttoformue at nettoformuen ikke overstiger fribeløpet i formuesbeskatningen, blir omleggingen virkningsløs. Dette vil gjelde mange som nylig har bygget på tomten eller kjøpt fra tidligere fester. Det er derfor lite dramatikk i denne omleggingen av formuesbeskatningen for festere.
- Hvis Høyre ønsker å skylde på finansministeren, så må de i såfall skylde på han som var finansminister da skattelovgivningen kom i 1911. Vi vil nå uansett nå ta en gjennomgang av regelverket og se om det rammer urettferdig, og vi vil gjerne ha en dialog med Tomtefesterbundet om saken. Eventuelle lovendringer vil bli fremmet for Stortinget på vanlig måte, sier finansminister Kristin Halvorsen.
Se Finansdepartementets brev til skattemyndighetene om saken.