Statsministerens innledning på pressekonferanse om korona
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Statsministerens kontor
Tale/innlegg | Dato: 24.09.2021
Kjære alle sammen. I dag er det 561 dager siden vi innførte de strengeste tiltakene i fredstid. 561 dager med tiltak som har begrenset våre liv på måter jeg tror ingen hadde forestilt seg på forhånd. 561 dager med dugnad for å holde pandemien under kontroll.
Nå er tiden kommet! Nå skal vi tilbake til en normal hverdag.
Fra i morgen kl.1600 fjerner vi de aller fleste nasjonale smitteverntiltakene.
Nå kan vi endelig leve så å si som vi gjorde før pandemien rammet oss. Men jeg tror ikke alt blir akkurat som før. Jeg tror det vi har vært gjennom vil prege oss resten av livet. På godt og vondt.
Vi har lært hvor sårbare vi er. Og vi har lært hvor mye vi kan få til når vi står sammen.
Jeg vil først si litt om hvorfor vi nå kan gå over til det vi kaller en normal hverdag med økt beredskap. Jeg vil deretter si hva denne hverdagen betyr i praksis.
Guri vil deretter si litt om situasjonen i skolene og barnehagene. Monica vil si litt om reiser inn og ut av landet, og hvilke regler som gjelder for det.
Til slutt vil Bent så si litt om hva som er regjeringens strategi for å håndtere pandemien fremover, og hvilken beredskap vi må ha.
Koronaviruset kommer til å være blant oss også i årene fremover. Men vaksinasjonen har i stor grad tatt brodden av pandemien.
Over 90 prosent av befolkningen over 18 år har fått første dose. I løpet av få uker forventer vi at nesten alle disse også vil være fullvaksinerte. Vaksinasjonen av de yngste er også kommet langt.
Da skolene startet i august, skjøt smittetallene i været. Vi nådde en topp med 10 000 smittede den første uken i september, men tallene går nå raskt nedover.
Antallet som blir lagt inn på sykehus, har flatet ut. De aller fleste kommunene opplever nå at de har kontroll på situasjonen.
FHI og Helsedirektoratet ga oss på mandag råd om at det rundt månedsskiftet september/oktober ville være mulig å gå over til en normal hverdag med økt beredskap. Den positive utviklingen har fortsatt gjennom denne uken.
Det er bakgrunnen for at regjeringen, etter en grundig vurdering, har kommet til at vi i morgen kl. 16 går over til en normal hverdag.
Jeg vil da si noe om hva det betyr i praksis.
Koronaviruset vil fortsatt være blant oss. Noen vil bli smittet og syke, men vi må lære oss å leve med viruset. Det er svært viktig at folk fortsetter å vaksinere seg.
Når vi nå går over til en normal hverdag, fjernes nesten alle restriksjoner innenlands. Det meste blir som før, men det vil fortsatt gjelde noen anbefalinger og råd.
Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, bør du fremdeles teste deg. Det gjelder også vaksinerte. Hvis du tester negativt, kan du gå på jobb eller skole med lette symptomer, hvis formen din er god.
Hvis du blir smittet av korona, må du fremdeles isolere deg for å unngå å smitte andre. Dette er ikke bare en anbefaling, men en regel som du kan få bot for hvis du ikke følger den.
Det er et råd at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Dette gjelder uavhengig av om du har symptomer eller ikke.
Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test. Dersom du er vaksinert behøver du ikke å teste deg, med mindre du utvikler symptomer. Da bør du også teste deg.
Vi beholder også de kjente og kjære rådene vi har hatt hele tiden: Om å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde oss hjemme hvis vi er syke.
Men vi avvikler andre råd og regler:
Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan nå være sammen på samme måte som tidligere.
Alle reglene i covid-19-forskriften om arrangementer, virksomheter og serveringssteder oppheves.
Det betyr at vi opphever begrensningene om hvor mange som kan være sammen på arrangementer.
Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp.
Vi også kan reise slik vi gjorde før: Med buss, båt, trikk og tog.
Kortversjonen er: Nå kan vi leve som normalt.
Fra 12. mars 2020 har regjeringens strategi vært å holde kontroll på smitten. Det har vi klart.
Vi har klart oss bedre enn mange andre land.
Det skyldes innsatsen til alle som bor i dette landet.
Som har fulgt rådene og reglene.
Som har holdt meteren, jobbet hjemmefra, og begrenset sosial kontakt.
Som i veldig stor grad har fulgt våre råd om å vaksinere seg mot korona.
Da pandemien kom til Norge, ble vi alle satt på prøve.
Og sammen har vi klart det.
Tusen takk, Norge.
Jeg vil også særlig takke Bent, ledelsen i FHI og Helsedirektoratet for innsatsen under pandemien. Det er veldig mange som har jobbet veldig mye i disse halvannet årene, og som har bidratt til at vi kan ta tilbake hverdagen vår.
Og med det gir jeg ordet til Guri.