Ny forskrift for pengepolitikken
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Finansdepartementet
Pressemelding | Nr: 5/2018 | Dato: 02.03.2018
Det er i statsråd i dag fastsatt ny forskrift for pengepolitikken. Den nye forskriften er en modernisering av forskriften fra 2001.
De viktigste endringene er:
- Inflasjonsmålet er satt til 2 prosent, mot tidligere 2,5 prosent.
- Inflasjonsstyringen skal være fremoverskuende og fleksibel, slik at den kan bidra til høy og stabil produksjon og sysselsetting samt til å motvirke oppbygging av finansielle ubalanser.
Det har vært en utvikling både i tenkningen om og praktiseringen av pengepolitikken siden 2001. Et utgangspunkt for moderniseringen har vært å fange opp denne utviklingen og bringe forskriften i samsvar med hvordan pengepolitikken i dag blir utøvd.
– Den nye forskriften bygger på lærdommene som har vært trukket siden 2001, og legger et godt grunnlag for at Norges Bank kan videreføre en pengepolitikk som nyter tillit både i finansmarkedet og i samfunnet for øvrig, sier finansminister Siv Jensen (Frp).
Da inflasjonsmålet ble innført i 2001, sto norsk økonomi foran en periode med innfasing av betydelige oljeinntekter. Det var en viktig årsak til at inflasjonsmålet den gangen ble satt litt høyere enn i andre land.
– Nå er perioden med innfasing av oljeinntekter i hovedsak bak oss. Da er det ikke lenger tungtveiende argumenter for å sikte mot en høyere inflasjon enn andre land. Når inflasjonsmålet nå justeres til 2 prosent, har vi samme inflasjonsmål som de fleste land vi kan sammenligne oss med, sier finansministeren.
Les mer:
- Forskrift for pengepolitikken
- Bakgrunn og de viktigste endringene
- Meld. St. 8 (2017–2018) Ny forskrift for pengepolitikken
- Brev fra Finansdepartementet 21. februar 2018: Modernisering av forskriften for pengepolitikken
- Brev fra Norges Bank 28. februar 2018: Modernisering av forskriften for pengepolitikken
- Brev fra Norges Bank 09. desember 2016: Innspill til modemisering av forskriften for pengepolitikken
Ny forskrift for pengepolitikken
Se sendingen her