Regjeringen vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Statsbudsjettet 2004
Pressemelding | Dato: 08.10.2003 | Sist oppdatert: 23.10.2006
Regjeringen Børge Brende vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk basert på målet om bærekraftig utvikling.
Pressemelding
Dato: 08.10.03
Tar vare på norsk natur
Regjeringen vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk
- Regjeringen vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk basert på målet om bærekraftig utvikling. Regjeringen prioriterer høyt å ta vare på norsk natur. Aldri har en Regjering tatt vare på så mye av norsk natur på så kort tid som denne Regjeringen.
- Arbeidet med forurensede sedimenter intensiveres i 2004 og satsingen på kulturminneområdet fortsetter.
- I internasjonal sammenheng står oppfølging av Norges forpliktelser i forhold til vedtakene fra verdenstoppmøtet i Johannesburg i fjor sentralt. Norges ledende rolle i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD) vil støtte opp om dette arbeidet.
- Miljøverndepartementets budsjettforslag har en samlet ramme på 2637, 6 mill. kroner for 2004.
Tar vare på norsk natur
For å verne villmarksområder som er igjen for kommende generasjoner, vil Regjeringen sikre gjennomføringen av nasjonalparkplanen. Siden tiltredelsen i 2001 har Regjeringen opprettet i alt 214 verneområder på til sammen 7 840 km 2>. Aldri har en Regjering tatt vare på så mye av norsk natur på så kort tid som denne Regjeringen. Flere nye nasjonalparker, nasjonalparksentra og verneområder planlegges opprettet neste år.
Bevaring av det biologiske mangfoldet
Vern av biologisk mangfold prioriteres høyt. Regjeringen vil ytterligere styrke arbeidet med å bevare villaksstammene. I løpet av de to siste årene er bevilgningen til kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris mer enn fordoblet og innsatsen vil også bli økt i 2004. Andre bevaringstiltak blir også prioritert.
Arbeidet med å redde fjellreven fra utrydding blir ytterligere styrket i 2004. Det blir arbeidet med et prosjekt for innfanging og avl av fjellrev for senere utsetting i naturen. Rødrevkontroll er et tiltak som vurderes. Gjennomføringen av nasjonalparkplanen er også med på å sikre leveområdene til fjellreven.
Regjeringen vil intensivere arbeidet med skogvernet etter at den forrige planen for barskogvern nå er fullført, og foreslår økt bevilgning og økt tilsagnsfullmakt til nytt vern i 2004. Dette gir rom for oppkjøp og vern av nye områder og midler til å gjennomføre nye verneprosesser. Frivillig vern som verneform og aktiv bruk av statsskogarealer for å øke skogvernet, vil bli prioritert.
Klima og internasjonalt arbeid
De alvorligste miljøutfordringene er globale og krever et forpliktende internasjonalt samarbeid. Norges miljøvernminister leder FN-kommisjonen for bærekraftig utvikling (CSD), og vil i formannskapsperioden legge stor vekt på å revitalisere CSD. Kommisjonen skal effektivt overvåke gjennomføringen av vedtakene fra toppmøtet om bærekraftig miljø og utvikling i Johannesburg i 2002.
Regjeringen følger opp Toppmøtet i Johannesburg, særlig til tiltak innenfor områdene vann, energi, landbruk og biologisk mangfold ("WEHAB"-områdene). Gjennom utviklingssamarbeidet gir Regjeringen allerede betydelig støtte til disse områdene. Innsatsen innenfor disse områdene utgjør i dag til sammen mellom 600 og 700 mill. kroner. Regjeringen vil øke den samlede tilleggssatsingen på WEHAB-områdene med ytterligere 375 mill. kr. for perioden 2003-2005.
Den nasjonale miljøvernpolitikken skal medvirke til en bærekraftig utvikling, i tråd med handlingsplanen for Nasjonal Agenda 21 som blir lagt fram i nasjonalbudsjettet. Regjeringen vil legge særlig vekt på å følge opp Norges forpliktelser i forhold til vedtakene fra verdenstoppmøtet i Johannesburg. Trusselen om menneskeskapte klimaendringer er trolig den største globale miljøutfordringen. Derfor har Regjeringen ført en aktiv klimapolitikk og arbeider både internasjonalt og nasjonalt for å medvirke til å redusere klimagassutslippene . I denne sammenhengen er polarområdene spesielle. I arktiske strøk vil temperaturøkning vise seg først, og de økologiske konsekvensene kan bli spesielt store der. Norsk Polarinstitutt vil bli styrket som kunnskapsprodusent i klimaspørsmål, bl.a. ved at det blir bygd helårsstasjon i Antarktis.
Norge har lagt stort press på britiske myndigheter for å redusere utslipp knyttet til reprosesseringsanlegget i Sellafield. Nå er utslippene stanset i 9 måneder, mens det blir utredet hvordan rensing best kan iverksettes. Norge vil følge nøye med og opprettholde trykket på britiske myndigheter til utslippene er stanset permanent.
Forurensing i fjorder og havner.
I St.meld. nr. 12 (2001-2002) Rent og rikt hav ble det trukket opp en ny helhetlig strategi for det videre arbeidet med opprydding i forurensede sedimenter i fjorder og havner. Det er igangsatt aktiviteter på alle satsingsområdene i strategien. Bevilgningene til opprydding er økt med ca. 42% fra 2002 til 2003, og blir trappet opp ytterligere i 2004, slik at økningen i alt blir på ca. 70%. I tillegg er bevilgningsfullmakten styrket betydelig i perioden. Det blir også satset på viktige forsknings- og overvåkingsaktiviteter.
Regjeringen øker bevilgningene til kartlegging av nye miljøgifter (screening), for på et tidlig tidspunkt å kunne avdekke nye trusler mot miljøet fra de farligste kjemikaliene, slik at nødvendige tiltak kan settes i verk i tide.
Kulturminner
Satsingen på kulturminneområdet fortsetter for å hindre tap av kulturminner. Avkastningen fra det nyopprettede kulturminnefondet er fordoblet i forhold til 2003, og tildelingene vil utløse økt innsats i 2004. Regjeringen vil særlig prioritere nasjonalt viktige kulturminner, som stavkirkene og andre bygninger fra middelalderen, arbeidet med kystkultur og arbeidet med å sikre de norske verdsarvsområdene og følge opp de nye nominasjonene til UNESCOs verdensarvliste. Regjeringen legger vekt på at tilskuddsmidlene i hovedsak skal gå til konkrete tiltak. Særskilte satsinger i 2004 er verdsarvsområdene Bergstaden Røros og Bryggen i Bergen.
Kollektivtransport og bymiljø
På Samferdselsdepartementets budsjett er det satt av om lag 5,1 mrd. kroner til miljørelaterte tiltak i 2004. De største bevilgningene går til vedlikehold og investeringer i jernbanenettet (inkl. drift og vedlikehold på Gardermobanen), med i overkant av 3 mrd. kroner. Arbeidet med nytt dobbeltspor for jernbanen på strekningen Sandvika-Asker går videre. Også i 2004 vil staten bidra økonomisk til byggingen av T-baneringen i Oslo, der den første etappen ble åpnet i august i år, og til opprusting av T-banen. Disse investeringene er viktige for å sikre et stabilt og kapasitetssterkt kollektivtrafikktilbud i et område der det er særlig ønskelig å overføre større deler av trafikken til miljøvennlige transportformer. Det blir også innført en insentivordning for bedre kollektivtransport.
Effektivisering og forenkling
Regjeringen vil videreføre arbeidet som er satt i gang når det gjelder effektivisering og forenkling. Innenfor miljøvernforvaltningen har Regjeringen redusert antallet utvalg og råd fra 16 til 10. Videre blir det bl.a. arbeidet med et enklere regelverk og reduksjon i antallet forskrifter. Miljøverndepartementet foreslår å redusere 40 gjeldende forskrifter til to; en forurensningsforskrift og en produktforskrift.
Modernisering av miljøvernforvaltningen skjer også gjennom å utvikle og ta i bruk elektroniske tjenester. Samtidig er videre utvikling av Norge digitalt et viktig grunnlag for modernisering og effektivisering på tvers av sektorene. Planlegging etter plan- og bygningsloven skal bli mer effektivt. I 2003 er det innført tidsfrister for behandling av reguleringsplaner, utarbeidet forskrift om reduserte gebyrer dersom kommunene ikke holder fristene sine, og lagt fram forslag om endringer i loven slik at man bare kan fremme innsigelse eller klage på samme forhold en gang.
Som et ledd i arbeidet med å redusere det samlede avgiftsnivået, blir statlige avgifter som for eksempel jakt- og fiskeravgiftene nominelt uendret i 2004 og dermed reelt redusert. Jegeravgift for småvilt blir på 240 kr. per person, jegeravgift for storvilt blir på 300 kr. per person og fiskeravgift for laksefisk blir på 180 kr.
Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Jon Rørvik 22 24 57 10
Avdelingsdirektør Arne Ness 22 24 57 33