Historisk arkiv

De viktigste ordningene under Fiskeriavtalen foreslås videreført

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

- Ordningen med transportstøtte fra områder med mottaksproblemer til mottak med ledig kapasitet opprettholdes, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. Også selfangststøtte og garantilott opprettholdes. Det samme gjør arbeidet med opprydding av tapte fiskeredskaper. (06.10.2004)

Pressemelding

Nr.: 47/2004
Dato: 06.10.2004
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Sigbjørn Larsen, Mobil 97 62 46 78

De viktigste ordningene under Fiskeriavtalen foreslås videreført

- Ordningen med transportstøtte fra områder med mottaksproblemer til mottak med ledig kapasitet opprettholdes, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. Også selfangststøtte og garantilott opprettholdes. Det samme gjør arbeidet med opprydding av tapte fiskeredskaper.

I juni 2004 sluttet Stortinget seg til at Fiskeriavtalen mellom staten og Norges Fiskarlag sies opp med virkning fra 1. januar 2005. Regjeringen foreslår imidlertid å videreføre ordningene garantilott, føringstiltskudd, selfangststøtte og opprydding av tapte fiskeredskaper.

Garantilottordningen blir videreført. Ordningen er regelstyrt, og formålet er å sikre en minsteinntekt for fiskere i perioder med dårlig fiske.

Ordningen med tilskudd til føring av fisk fra områder med mottaksproblemer til mottak med ledig kapasitet vil også bli videreført. I tillegg til å være et distriktspolitisk virkemiddel, bidrar tilskuddet til å utnytte ressursene i flere områder.

Norsk selfangstnæring er fortsatt avhengig av tilskudd for å opprettholdes. I St.meld. nr. 27 (2003-2004) Norsk sjøpattedyrpolitikk går Regjeringen inn for å legge om støtten til selfangsten for å utvikle næringens lønnsomhet, slik at det legges større vekt på produktutvikling, videreforedling og markedsføring. En bedriftsøkonomisk lønnsom selfangstnæring er en forutsetning for vedvarende økt høsting av sel.

Kontoret for fiskeforsøk og veiledningstjeneste i Fiskeridirektoratet har i hovedsak vært finansiert over Fiskeriavtalen. En av kontorets prioriterte oppgaver har vært opprydding av tapte fiskeredskaper. Et tapt garn kan for eksempel forstette å fiske i mange år dersom det ikke fjernes. Norge er blant verdens ledende nasjoner på dette, og har bidratt med sin kunnskap i internasjonale sammenhenger. Regjeringen ønsker å videreføre dette arbeidet.

Videreføring av disse ordningene dekkes innenfor en ny tilskuddspost på Fiskeri- og kystdepartementets budsjett (Kapittel 1050 post 75 Tilskudd til næringstiltak i fiskeriene) der det foreslås en bevilgning på 50 millioner kroner. Dette tilsvarer bevilgningen til ordningene under fiskeriavtalen i 2004.