Se alle sendingene fra Respons-konferansene

Her kan du se opptak fra alle arrangementene i konferanseserien «Respons – utenrikspolitikk for en ny tid».

Respons-prosjektets åpningskonferanse i Oslo

Åpningskonferansen for «Respons» ble avholdt 21. mars 2023 i Oslo. Konferansen var organisert innenfor rammene av NUPIs årlige utenrikspolitiske konferanse. Programmet inkluderte egne bolker om bl.a. sikkerhetspolitikk, utviklingen i nord-sør-dynamikken, og forholdet mellom Kina og Vesten. Statsminister Jonas Gahr Støre åpnet konferansen.

Respons - Samtale med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Anniken Huitfeldt

I samarbeid med Den Norske Atlanterhavskomité (DNAK), organiserte Respons-prosjektet en samtale på Gamle Logen i Oslo 30. mai 2023 om sikkerhetspolitikk med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Anniken Huitfeldt. Hvilken innvirkning vil Finlands og Sveriges Nato-medlemskap ha på Norges nærområder, og hvordan vi best kan beskytte vestlige, demokratiske verdier i møte med stadig flere autoritære regimer var noen av spørsmålene som ble diskutert. Generalsekretær i DNAK, Kate Hansen Bund, ledet samtalen.

Respons Arendalsuka – utviklingspolitikken ved et veiskille

Står utviklingspolitikken ved et veiskille? Sammen med Arendalsuka 2023 organiserte Respons-prosjektet en debatt i Arendal 17. august 2023 med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten, forskningssjef i NUPI Jacob Sending, Daglig leder i UTSYN Hedda Bryn Langemyr, og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde fra Frp. Debatten utforsket hvordan geopolitiske endringer påvirker utviklingspolitikken, hvordan sektoren påvirkes når den globale tilliten er under press, og hvordan Norge kan opprettholde et langsiktig perspektiv i en tid preget av betydelige omveltninger. Journalist og forfatter Tove Gravdal ledet debatten.

Respons Lillehammer – norsk sikkerhet og fred og forsoningspolitikk

Respons-konferansen i Lillehammer den 27. september 2023 fokuserte på norske sikkerhetsutfordringer og vår politikk for fred og forsoning i en stadig mer urolig og uforutsigbar global virkelighet. Du kan se programmet på nettsidene til Høgskolen i Innlandet. Utenriksminister Anniken Huitfeldt deltok sammen med statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, og flere eksperter fra Høgskolen i Innlandet. Konferansen adresserte temaer som krigen i Ukraina, Forsvarskommisjonens rapport, og hvordan Norge kan stå i spissen for upartiske diplomatiske fremstøt for fred og forsoning i en verden preget av økende ustabilitet.

Respons Trondheim – grønt skifte, vårt felles ansvar

På Respons-konferansen i Trondheim 15. november 2023 deltok ledende eksperter innen klima, miljø, energi og teknologi fra Norge. Målet var å bidra med perspektiver på hvordan utenrikspolitikken best kan tilpasses for å møte noen av de største utfordringene i vår tid. Konferansen tok opp spørsmålet om hvordan Norge kan forene sin rolle som produsent og eksportør av olje og gass med å aktivt støtte det grønne skiftet. Utenriksminister Espen Barth Eide deltok sammen med ledende eksperter fra norske forskningsmiljøer og næringslivet.

Respons Bergen - global orden og demokratiske verdier

Den globale maktbalansen er i endring. Tidligere forhåpninger om det liberale demokratiets ideologiske seier har ikke blitt oppfylt. I stedet ser vi at autoritære stater har fått stor global innflytelse og fungerer som inspirasjon for andre, at land som lenge har vært ansett som konsoliderte demokratier opplever demokratisk tilbakegang, og at stadig flere samfunnsborgere tilsynelatende mister troen på demokrati som styreform. Norge er et lite land som er helt avhengig av samarbeid med andre. Hva betyr en endret global orden og tvil om støtte til demokratiske verdier for oss? Hvordan kan utenrikspolitikken sikre at vi kan ivareta våre verdier også i fremtiden? Dette var noen av hovedtemaene på Respons-konferansen i Bergen 13. februar 2024. Framtredende eksperter diskuterte status for demokratiske verdier, rettsstaten og menneskerettighetene, og kom med innspill til hvilke utenrikspolitiske områder og hvor i verden norsk utenrikspolitikk kan utgjøre en positiv forskjell for disse verdiene.

Respons Stavanger - utenrikspolitikk for et konkurransedyktig norsk næringsliv

Hvordan bør norsk utenrikspolitikken innrettes for å vareta norske økonomiske interesser, næringsliv og verdiskaping i en mer komplisert handels- og sikkerhetspolitisk kontekst internasjonalt?

Disse spørsmålene stod i fokus på Respons-konferansen onsdag 20. mars 2024 i regi av Stavanger Næringsforening og Universitetet i Stavanger i samarbeid med Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Espen Barth Eide deltok sammen med statssekretær Tore O. Sandvik (Nærings- og fiskeridepartementet) og ledende aktører i akademia og næringslivet.

 

 

Respons Tromsø: Verden vil til Arktis – hva vil vi?

Utenriksdepartementet og Universitetet i Tromsø arrangerte Respons-konferansen «Verden vil til Arktis – hva vil vi?» i Tromsø 13. mai 2024 for å få frem synspunkter og innspill til nordområdepolitikken i en ny tid.

Konferansen bestod av tre deler:

1. Arktis møter verden – hva nå?

2. Russland i en ny arktisk sikkerhetspolitisk kontekst

3. Samarbeid i nord – militært og sivilt

Utenriks- og innenrikspolitikken i nordområdene henger tett sammen, noe konferansen fikk godt frem. At de geopolitiske rammevilkårene i nord er grunnleggende endret i og med utviklingen i Russland og Russlands krig mot Ukraina, har derfor store samfunnsmessige virkninger. Nordområdene er Norgesstrategisk viktigste region, og bosetting, beredskap og bærekraftig næringsliv er viktige dimensjoner i en samordnet norsk nordområdepolitikk. Et sentralt tema i konferansen var også nye samarbeidsflater på tvers av grensene mellom Norge, Sverige og Finland, både som følge av den sikkerhetspolitiske omstillingen, med svensk og finsk NATO-medlemskap, og som følge av de store investeringene i det grønne skiftet.

I tillegg til utenriksminister Espen Barth Eide deltok statssekretær Eivind Vad Petersson og statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo i Kommunal- og distriktsdepartementet, samt ledende forskere fra UiT og en rekke andre forskningsinstitusjoner, det politiske miljøet i Nord-Norge og Forsvaret.