Styrer, råd og utvalg
Midlertidige styrer, råd og utvalg
-
Investeringskontrollutvalget
Investeringskontrollutvalget (opprinnelig «screeningutvalget») er er et offentlig utvalg som skal utrede behovet for screening av økonomisk aktivitet mot virksomheter som ikke er underlagt sikkerhetsloven. Utvalget ble nedsatt 28. oktober 2022.
-
Offentlig utvalg for reisemålsutvikling og besøksforvaltning i norske kommuner (Reisemålsutvalget)
Offentlig utvalg for reisemålsutvikling og besøksforvaltning i norske kommuner ble satt ned 26. august 2021. Utvalget skal levere sin utredning i form av en NOU innen 30. mars 2023.
-
Utvalg som skal gjennomgå regelverket for offentlige anskaffelser og komme med forslag til endringer (anskaffelsesutvalget)
Utvalget skal gjennomgå regelverket for offentlige anskaffelser og hovedmålet er at regelverket skal bli enklere, lettere tilgjengelig og styrke klima- og miljøhensyn.
-
Konkurranselovutvalget
Konkurranselovsutvalget er et offentlig utvalg som skal gjennomgå og oppdatere konkurranseloven, i samsvar med den konkurransepolitiske utviklingen nasjonalt og i EU/EØS.
-
Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk
Sammenslutningen skal utføre oppgaver pålagt i forskrift 5. februar 2015 nr. 89 om fellesansvar for utfisking mv. av rømt oppdrettsfisk. oppgavene omfatter planlegging og gjennomføring av tiltak for å redusere forekomst av rømt oppdrettsfisk av artene laks, ørret, regnbueørret i elver der innslaget av rømt fisk er uakseptabelt.
-
Nasjonalt eksportråd
Nasjonalt eksportråd skal gi råd og innspill til Regjeringen ved næringsministeren om eksport og eksportarbeidet med mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030, samt foreslå større nasjonale eksportfremmesatsinger.
Avsluttede styrer, råd og utvalg under Nærings- og fiskeridepartementet
-
Utvalg for grønn omstilling og økt bearbeiding av bærekraftige sjømatprodukter i Norge
Utvalget for grønn omstilling og økt bearbeiding ble gjort offentlig kjent 8. juni 2021 og leverte sin rapport 8. mars 2022.
-
Ekspertutvalget for klimavennlige investeringer
Ekspertutvalget for klimavennlige investeringer ble satt ned 11. august 2021 for å vurdere dagens rammevilkår og markedet for klimavennlige investeringer.
-
Minerallovutvalget
Minerallovutvalget er et offentlig utvalg som ble nedsatt 23. juni 2020. Utvalget skal komme med forslag til hvordan mineralloven, som trådte i kraft i 2010, kan videreutvikles og moderniseres.
-
Distriktsnæringsutvalget
Utvalget skal utrede betydningen privat næringsliv har for levende og bærekraftige lokalsamfunn, og vurdere muligheter og hindringer for å utvikle lønnsom næringsvirksomhet i distriktene.
Permanente styrer, råd og utvalg
-
Faglig strategisk råd for Havforskningsinstituttet
Havforskningsinstituttets faglige råd skal fungere som et uavhengig faglig rådgivningsorgan om instituttets faglige utvikling, gjeldende mål, oppgaver og rammer for virksomheten.
-
Faglig utvalg for ressursforskning
Faglig utvalg for ressursforskning er en formell møtearena mellom forskere ved Havforskingsinstituttet og utvalgte representanter fra fiskerinæringen, representert ved Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og Pelagisk Forening. Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet er observatører. Formålet med utvalget er å utveksle informasjon om forvaltningsrettet forskning og næringens erfaringer. Næringen kan fremme innspill og gi råd om forsknings- og overvåkingsfaglige problemstillinger og prioriteringer.
-
Klagenemnd til mesterbrevordningen
Klageorgan for mesterbrevnemndas vedtekter. Underlagt Næringspolitisk avdeling i NFD.
-
Klagenemnda for industrielle rettigheter
Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) er et faglig uavhengig statlig klageorgan som behandler klager på vedtak fattet av Patentstyret. De fleste klagesakene som KFIR mottar behandles av paneler satt sammen av deltakere fra nemndas ledelse og eksterne eksperter. Det er totalt rundt 25 eksterne eksperter tilknyttet nemnda, fordelt på forskjellige tekniske og juridiske områder. Nærings- og fiskeridepartementet utnevner de eksterne ekspertene for perioder på tre år av gangen, etter forslag fra KFIR.
-
Klagenemnda for Offentlige Anskaffelser (KOFA)
Nemnda skal behandle klager om brudd på lov om offentlige anskaffelser og forskrifter gitt med hjemmel i denne. Nemnda avgir rådgivende uttalelser og skal bidra til at tvister om offentlige anskaffelser løses på en effektiv, uhildet og grundig måte.
-
Konkurranseklagenemnda
Konkurranseklagenemnda er klageinstans for alle vedtak som Konkurransetilsynet fatter unntatt vedtak etter pristiltaksloven.
-
Meklingsnemnda for arbeidstakeroppfinnelser
Meklingsnemnda for arbeidstakeroppfinnelser forsøker å få til en minnelig løsning mellom partene, og partenes avtale har i så fall samme bindende rettsvirkning som et rettsforlik, jf. atol § 13. Ved søksmål trer mekling i nemnda i stedet for mekling i forliksrådet. Nemnda fungerer som voldgiftsrett hvis partene er enige om det. I så fall trer nemndas avgjørelse i stedet for dom.
-
Mesterbrevnemnda
Nemnda skal administrere mesterbrevordningen.
-
Norsk Akkrediterings klageutvalg
Klageutvalget skal foreta selvstendige og endelige beslutninger i klager på beslutninger om akkreditering eller GLP, etter at Norsk Akkreditering har fremlagt sin vurdering av saken.
-
Norsk Akkrediterings representantskap
Representantskapet skal bidra til at Norsk Akkreditering opererer i henhold til kravene i ISO/IEC 1701. Representantskapet skal være et rådgivende organ for Norsk Akkreditering.
-
NORTRASHIP-ledelsen
Rådgivende og operativt organ innen skipsfartsberedskap.
-
Regelrådet
Regelrådet skal granske utformingen av forslag til nytt eller endret regelverk, både lover og forskrifter, som påvirker næringslivets arbeidsbetingelser og øvrige relevante forhold. Regelrådet skal ta stilling til om det er gjennomført konsekvensvurderinger etter de krav som utredningsinstruksen stiller. Regelrådet kan vurdere hvorvidt nytt eller endret regelverk er utformet slik at målene oppnås til en, relativt sett, lav kostnad for næringslivet.
-
Rådet for bygg- og anleggsberedskap
Rådgivende organ for Nærings- og fiskeridepartementet ved beredskapsplanlegging og ved kriser i fredstid.
-
Rådet for drivstoffberedskap
Rådet for drivstoffberedskap er et rådgivende organ for Nærings- og fiskeridepartementet i spørsmål om drivstoffberedskap og inngår i departementets beredskapsorganisasjon ved kriser. Rådet er permanent og ble opprettet i 2019
-
Rådet for matvareberedskap
Rådet for matvareberedskap er et rådgivende organ for NFD ved beredskapsplanlegging og ved kriser. Organet skal også fungere som NFDs kriseorganisasjon innenfor sin sektor.
-
Styret for Eksportfinansiering Norge (Eksfin)
Eksfin er en statlig forvaltningsbedrift, med formål om effektiv forvaltning av finansieringsordninger for verdiskapende eksport. Virksomheten forvalter det offentlige eksportfinansieringstilbudet til næringslivet i tillegg til enkelte andre ordninger og oppgaver.
-
Styret i Garantikassen for fiskere
Styret har til oppgave å lede Garantikassen for fiskere. De ansatte velger 1 representant.
-
Styret i Institutt for energiteknikk
Institutt for energiteknikk (IFE) er et teknisk-industrielt forskningsinstitutt med virksomhetsområdene: Forskning og utvikling, radiofarmasi og nukleærteknologi. Instituttet eier og drifter Norges to nedstengte atomreaktorer. Staten finansierer drift og sikring av reaktorene og kostnader knyttet til opprydding av atomavfall etter den nukleære forskingen ved instituttet. IFEs styre består av syv medlemmer, hvorav fem oppnevnes av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet og to velges blant de ansatte.
-
Teknologirådet
Teknologirådet er et uavhengig, offentlig organ som skal identifisere viktige teknologiutfordringer og fremme bred offentlig debatt om muligheter og konsekvenser ved ny teknologi - for samfunnet og for den enkelte. Rådet skal gi innspill om teknologiske valg til Stortinget og øvrige myndigheter. Teknologirådet skal ha 15 ordinære medlemmer, som oppnevnes av Kongen for inntil fire år av gangen.