Innstillinger, utredninger og rapporter fra utvalg og arbeidsgrupper
Innstillinger levert 2024
-
Utvalg utredet utvalgte strafferettslige og straffeprosessuelle spørsmål på rusfeltet
Utvalget så blant annet på behovet for lovendringer som sikrer at bruk og besittelse av mindre brukerdoser for rusavhengige møtes med god helsehjelp og oppfølging istedenfor straff, og på hvordan politiet bedre kan forebygge bruk av narkotika. Utvalget, som ble ledet av pensjonert lagmann Hans Petter Jahre, avga sin utredning 18. juni 2024.
-
Utredning av endringer i reglene om standardisert utmåling av inntektstapserstatning til barn og standardisert erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven
Professor Bjarte Askeland utredet endringer i kapitaliseringsrentene som er lagt til grunn i reglene om inntektstapserstatning til barn og erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven. Utredningen ble 6. mai 2024 sendt på høring; høringsfristen er 20. august 2024.
-
Utvalg for utredning om identitetsskjerming for ansatte i politiet og kriminalomsorgen
Utvalget, under professor Asbjørn Strandbakkens ledelse, vurderte behovet for identitetsskjerming m.m. både for politiansatte og for ansatte i kriminalomsorgen. Utredningens overordnede formål var å foreslå tiltak som kan bidra til at ansatte i norsk politi og kriminalomsorg settes i stand til å fylle sitt samfunnsoppdrag på beste måte. Innstillingen ble levert 21. mars 2024.
-
Utvalg skal foreta en gjennomgang av NSMs inngåelse av låneavtaler
Regjeringen satte 15. desember 2023 ned utvalget, som skulle foreta en gjennomgang av NSMs inngåelse av låneavtaler i forbindelse med leie av lokaler i Snarøyveien 36. Utvalgets rapporten ble overlevert 1. mars 2024.
-
Utvalg som skal foreta en helhetlig gjennomgang av problemstillinger knyttet til voldtekt
Regjeringen satte ned utvalget 17. februar 2023. Det skulle utrede problemstillinger knyttet til forebygging og straffeforfølgning av voldtekt. Utvalget var ledet av kommuneoverlege Ole Henrik Augestad, og deres innstilling ble levert på Kvinnedagen, 8. mars 2024.
Innstillinger levert i 2023
-
Arbeidsgruppe som skal utrede en førstelinjetjeneste for rettshjelp
Justis- og beredskapsdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe på to personer som skal utrede en førstelinjetjeneste for rettshjelp.
-
Arbeidsgruppe for helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet
Arbeidsgruppen bidro i regjeringens helhetlige gjennomgang av brann- og redningsområdet. Denne gjennomgangen skal munne ut i en melding til Stortinget. Arbeidsgruppen ble ledet av Johan Marius Ly, og deres rapport ble overrakt statsråd Mehl 16. juni 2023 .
-
Totalberedskapskommisjonen
Totalberedskapskommisjon har, på oppdrag fra regjeringen, vurdert hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig. Kommisjonen ble ledet av tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Rapporten ble levert 5. juni 2023.
-
Utvalget om rolleforståelse i politiet
Utvalget, under professor Anne-Mette Magnussen ledelse, har vurdert om ansatte i politiet har utvist god rolleforståelse i sitt forhold til den private organisasjonen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Utredningen ble levert 11. januar 2023.
Innstillinger levert i 2022
-
Utvalg som skal se på politiets bruk av maktmidler
Justis- og beredskapsministeren ville ha oppdaterte faglige vurderinger av politiets bruk av maktmidler. Ekspertutvalget, under professor Pål Arild Lagestad ledelse, leverte sin rapport 7. november 2022.
-
Utleverings- og arrestordreutvalget
Utvalget skulle foreslå et nytt regelverk for utlevering og arrestordre. Utvalget leverte sin innstilling til justis- og beredskapsminister Enger Mehl 28. oktober 2022.
-
Cruiseutvalget
Utvalget har sett på beredskapsmessige utfordringer knyttet til den økende cruisetrafikken i norske farvann. Utredningen ble levert 23. februar 2022.
Innstillinger levert i 2021
-
Effektiv, tillitvekkende og rettssikker behandling av databevis
En straffeprosessuell utredning om ransaking, sikring og beslag i data. Utredningen er gjort av Inger Marie Sunde, professor ved Politihøgskolen. Den ble levert 18. juni 2021.
Innstillinger levert i 2020
-
Straffelovrådets utredning nr. 1 — Kriminalisering av deltakelse i og rekruttering til kriminelle grupper
Avgitt til Justis- og beredskapsdepartementet 12. mars 2020
-
Arbeidsgruppe som så på nærmere angitte problemstillinger om inkassoloven
Arbeidsgruppe som avga sin rapport til Justis- og beredskapsdepartementet 27. januar 2020.
-
Partnerdrapsutvalget
Utvalget har gjennomgått saker med drap der gjerningspersonen er daværende eller tidligere partner. Utvalgets innstilling ble levert 15. desember 2020.
-
Rettshjelpsutvalget
Utvalg som har gjennomgått rettshjelpsordningen. Utvalget leverte sin utredning, «NOU: 2020:5 Likhet for loven: Lov om støtte til rettshjelp» 30. april 2020.
-
Domstolkommisjonen
Domstolkommisjonen ble oppnevnt i august 2017 for å utrede domstolenes organisering og uavhengighet. Den første delrapporten ble overlevert 1. oktober 2019; den andre delrapporten 30. september 2020.
Innstillinger levert i 2019
-
Domstolkommisjonens første delutredning: NOU 2019:17 Domstolstruktur
Utvalget leverte sin innstilling 1. oktober 2019. Andre delutredning, om domstolenes uavhengighet, kommer innen 11. august 2020.
-
Utvalg som har vurdert endringer i beredskapslovgivningen
Utvalget leverte sin innstilling 14. juni 2019
-
Lovutvalg evaluerer deler av naturskadeforsikringsordningen
Utvalg som leverte sin innstilling 6. februar 2019.
-
Forvaltningslovutvalget
Utvalg som som leverte sin innstilling 14. mars 2019.
Innstillinger levert i 2018
-
IKT-sikkerhetsutvalget
Utvalg som leverte sin utredning 3. desember 2018.
Innstillinger levert i 2017
-
Særdomstolsutvalget
Utvalget ble bedt om å utrede særdomstoler for barne- og familiesaker og forvaltningsdomstol for utlendingssaker. Det skulle også se på hurtigspor i de alminnelige domstolene for enkelte sakstyper innenfor straffesakskjeden. Særdomstolsutvalget ble oppnevnt i mai 2015 av JD og BLD, og har vært ledet av jusprofessor Hans Petter Graver.
-
Utvalg som har vurdert politiets fremtidige bevæpning
Utvalg som leverte sin utredning 29. mars 2017.
-
Utvalg om funksjon og kapasitet for politiets særorganer
Utvalg har sett på funksjon og kapasitet for politiets særorganer og har vurdert politiets nasjonale beredskapsressurser. Utvalget leverte sin innstilling 18. mai 2017.
-
Utvalg har gjennomgått påtalemyndigheten
Påtalemyndighetens kapasitet og kompetanse er utredet av et offentlig utvalg. Utvalget skulle vurdere tiltak for å oppnå en bedre og mer lik oppgaveutførelse for alle deler av landet. Utvalget leverte sin innstilling 2. mars 2017.
-
Utvalg om langsiktige konsekvenser av høy innvandring
Utvalg som la fram sin utredning 1. februar 2017.
Innstillinger levert i 2016
-
Voldsoffererstatningsutvalget
Utvalget har gjennomgått voldsoffererstatningsordningen og vurdert behovet for endringer i ordningen om kompensasjon til skadelidte ved alvorlig kriminalitet mv. Utvalget avga sin utredning 23. juni 2016.
-
Utvalg har evaluert garantireglene i bustadoppføringslova
Lovutvalet har evaluert garantireglane i bustadoppføringslova. Dette er eit av fleire tiltak som skal bidra til ei meir stabil utvikling av bustadmarknaden. Utvalet la fram si innstilling 27. juni 2016.
-
Utvalg foreslår ny straffeprosesslov
Utvalget ble oppnevnt i juni 2014 for å foreta en bred vurdering av reglene om hvordan straffesaker skal etterforskes og forfølges i og utenfor retten. Utvalget avga sin utredning 3. november; 5. desember ble utredningen sendt på høring.
Innstillinger levert i 2015
-
Digitalt sårbarhetsutvalg
Regjeringen nedsatte i juni 2014 et utvalg som fikk i oppgave å kartlegge samfunnets digitale sårbarhet. Utvalget skulle foreslå konkrete tiltak for å styrke beredskapen og redusere den digitale sårbarheten i samfunnet.
-
Advokatlovutvalget
Utvalget har gått gjennom advokatregelverket og utredet spørsmålet om det bør utformes en egen lov for advokater og andre som yter juridisk bistand.
Innstillinger levert i 2014
-
Utvalg om utilregnelighet og rettspsykiatrisk sakkyndige
Utvalget skal vurdere utilregnelighetsreglene og rettspsykiatriens rolle i straffesaker.
-
Håndtering av barnebortføringssaker
Arbeidsgruppen så på hvordan norske myndigheter håndterer internasjonale barnebortføringssaker.
-
Arvelovsutvalget
Utvalget har foretatt en vurdering av arveloven. Hensikten er å lage en ny arvelov tilpasset utfordringene i dagens samfunn.
Innstillinger levert i 2013
-
Tomtefestelovutvalget
Regjeringen har satt ned et utvalg som skal foreslå endringer i tomtefesteloven. Reglene for forlengelse av feste for bolighus og fritidshus skal gjennomgås. Utvalget er ledet av Kåre Lilleholt, professor ved universitetet i Oslo.
-
Organisering av brann- og redningsetaten
Arbeidsgruppe som har analysert korleis dei samla ressursane i brann- og redningsetaten kan nyttast best mogleg.
-
Politianalysen
Arbeidsgruppe som analyserte utfordringene i norsk politi.
-
Organiseringen av Sivilforsvaret, Politireserven og Heimevernet
Utredning om organiseringen av Sivilforsvaret, Heimevernet og Politireserven for å sikre at staten bruker forsterkningsressursene effektivt ved større hendelser.
Innstillinger levert i 2012
-
Regulering og kontroll med tilgangen til ammoniumnitrat
Utredning om og i hvilken utstrekning det skal og kan etableres strengere ordninger i Norge knyttet til tilgangen på ammoniumnitrat.
-
Regulering av bombekjemikalier
Analyse av og forslag til forordning KOM (2010) 473 om markedsføring og bruk av eksplosivprekursorer.
-
Evaluering av Statens barnehus
Politihøgskolen har i samarbeid med Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) gjennomført en evaluering av Statens barnehus.
-
Ekstern gjennomgang av Politiets sikkerhetstjeneste
-
Arbeidsgruppe for gjennomgang av regelverket om dommeravhør og observasjon av barn og psykisk utviklingshemmede
-
Alkolås i program mot ruspåvirket kjøring
Arbeidsgruppe som har vurdert innføring av alkolås som en del av program mot ruspåvirket kjøring.
-
INFOFLYT-utvalget
Utvalg som har gjennomgått informasjonsutvekslingen mellom kriminalomsorgen og politiet.
-
Utvalg som skal gjennomgå brannsikkerheten til særskilte risikogrupper og utvalg som skal gjennomgå det samlede utdanningsbehovet i brannvesenet
Regjeringen har oppnevnt to utvalg som skal gjennomgå henholdsvis brannsikkerheten til særskilte risikogrupper og samlet utdanningsbehov i brannvesenet. Utvalgene er en oppfølging av St.meld. nr. 35 (2008-2009) Brannsikkerhet, som regjeringen la frem våren 2009.
-
Etterkontroll av Gjenopptakelseskommisjonen
Justisdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan Gjenopptakelseskommisjonen fungerer. Den skal blant annet foreslå endringer dersom det avdekkes svakheter eller forbedringspotensial, og se på bemanning og sammensetning.
-
Eksplosivarbeidsgruppen - innen 31. desember 2011
Forsvarsdepartementet og Justis- og politidepartementet vil sørge for å klargjøre ansvarsforhold og håndtering av eksplosive krigsetterlatenskaper.
Innstillinger levert i 2011
-
Arbeidsgruppe for økt bruk av konfliktråd
Arbeidsgruppen skal vurdere hvilke lovendringer som bør gjennomføres for å øke bruken av restorative justice og konfliktråd i straffesakskjeden. Arbeidsgruppen skal også vurdere en generell modernisering av konfliktrådsloven.
-
Forenklinger av aksjeloven
Justisdepartementet har gitt advokat Gudmund Knudsen i oppdrag å utrede spørsmålet om forenklinger av aksjeloven. Et viktig siktemål med arbeidet er å sikre at aksjelovens regler er godt tilpasset behovene for de små og mellomstore selskapene.
-
Våpenlovutvalget
Utvalget skal gjennomgå gjeldende våpenlovgivning og fremme forslag til ny våpenlov eller foreta nødvendig endringer i eksisterende våpenlovgivning. (Fristen er forlenget til 1. desember).
-
Juryutvalget
Utvalget skal vurdere lekdommerinnslaget når de alvorligste straffesakene behandles i lagmannsretten.
-
Utvalg som skal vurdere organisering og rammer for tilbudet til personer som søker asyl i Norge
Gunnar Berge leder utvalget som skal vurdere organiseringen av og rammer for tilbud til personer som søker asyl i Norge.
-
Personskadeerstatningsutvalget
Personskadeerstatningsutvalget skal utarbeide forslag til endringer i utmåling av personskadeerstatninger. Utvalgets mål er å komme frem til en standardisering av erstatningsutmålinger.
Innstillinger levert i 2010
-
Utvalg som skal vurdere organiseringen av klagesaksbehandlingen på utlendingsfeltet
Utvalget skal vurdere om dagens klagesaksmodell er den mest formålstjenlige når det gjelder å finne det rette balansepunktet mellom politisk styring, rettssikkerhet, effektivitet og legitimitet.
Innstillinger levert i 2009
-
Granskingskommisjonsutvalget
Granskingskommisjonsutvalget ble oppnevnt 4. mai 2007. Utvalget skal vurdere endringer i regelverket for ad hoc granskingskommisjoner oppnevnt av det offentlige og levere sin utredning til Justisdepartementet innen 1. mars 2009.
-
Metodekontrollutvalget
Mandat og sammensetning for et utvalg som skal etterkontrollere lovgivningen om inngripende etterforskningsmetoder mv. (metodekontrollutvalget).
-
Evaluering av kontrollmekanismene for politiet m.m.
Utvalget skal undersøke om Justisdepartementets og Stortingets forutsetninger for opprettelsen av Spesialenheten for politisaker er oppfylt
-
Kredittkjøpslovsutvalget
Regjeringen mener det er behov for en forenkling og en forbedring av reguleringen av låneavtaler og kredittavtaler. Derfor er det oppnevnt et utvalg som skal utrede en generell revisjon av kredittkjøpsloven.
-
Grenselovutvalget
Et utvalg skal utrede og foreslå en lovmessig hjemmel for den sivile grenseovervåkning, og gjennomgå eksisterende riksgrenselov med sikte på å vurdere behovet for revisjon.
Innstillinger levert i 2008
-
Undersøkelseskommisjonen etter forliset av Bourbon Dolphin
Justisdepartementet har oppnevnt en særskilt undersøkelseskommisjon etter forliset av Bourbon Dolphin 12. april 2007. Kommisjonen skal foreta de undersøkelser den finner nødvendig for å kartlegge hendelsesforløp og årsaksfaktorer i forbindelse med forliset. Kommisjonen skal også utrede forhold av betydning for å forebygge at en slik ulykke kan skje i fremtiden.
-
Utval mot alvorleg ungdomskriminalitet
Regjeringa oppnemnde eit offentleg utval som skulle sjå på reaksjonar og tiltak mot alvorleg ungdomskriminalitet. Utvalet leverte sin NOU 16. november 2008.
-
Undersøkelseskommisjonen etter forliset av fiskefartøyet Western
Justisdepartementet oppnevnte 8. mai 2006 undersøkelseskommisjonen etter fiskefartøyet ”Westerns” forlis 6. februar 1981. Undersøkelseskommisjonen skal foreta de nødvendige undersøkelser for å bringe på det rene årsaken til ulykken. Kommisjonen er gitt frist til 17. november 2008 med å avgi rapport.
-
Banklovkommisjonen
Finansdepartementet har i samråd med Justisdepartementet gitt Banklovkommisjonen i oppdrag å vurdere spørsmål knyttet til ansvarsfordelingen mellom kunde og bank ved bruk av nettbank.
-
Ålesundutvalget - sluttrapport levert 17. november 2008
Kommunal- og regionaldepartementet har sammen med Justisdepartementet nedsatt et utvalg som skal gjennomgå den tragiske ulykken i Ålesund 26. mars 2008.
-
Mæland-utvalget
Mæland-utvalget var en utredningsgruppe som skal etterkontrollere reglene om strafferettslig utilregnelighet og strafferettslige særreaksjoner. Utvalget leverte sin utredning 30. april 2008.
-
Voldtektsutvalget
Regjeringen har oppnevnt et eget voldtektsutvalg som skal foreslå tiltak for å bedre situasjonen for kvinner og menn som har blitt utsatt voldtekt og annen seksualisert vold. Utvalget ledes av Rita Sletner, og er bredt sammensatt med representanter fra politiet, påtalemyndigheten, forskningsmiljøer, advokater, helsevesenet, øvrig hjelpeapparat og selvhjelpsgrupper. Voldtektsutvalget skal levere sin innstilling innen februar 2008.
-
Innsynsutvalget
Innstillinger levert i 2007
-
Forebygging av internettrelaterte overgrep mot barn - levert 30. januar 2007
I juni i fjor nedsatte justisminister Knut Storberget en arbeidsgruppe for å vurdere hvordan man kan hindre internettrelaterte overgrep. Arbeidsgruppa leverte sine forslag 30. januar 2007.
-
Datakrimutvalget - levert 12. februar 2007
Datakrimutvalget foreslår flere nye lovreguleringer som rammer ulike typer datakriminalitet - blant annet nye straffebud mot informasjons- og datatyveri, til vern av datasystemers pålitelighet og funksjonalitet, mot søppelpost (spam), identitetsmisbruk og kontomisbruk.
-
Utredning etter forliset av riggen Deep Sea Driller
Stortinget har bedt regjeringen gjennomgå alle sidene ved forliset av riggen "Deep Sea Driller". På bakgrunn av dette har Justisdepartementet engasjert politimester Rolf B. Wegner for å foreta en utredning av forliset.
-
Skiftelovutvalget
Utvalget ble satt ned 9. september 2005 og blir ledet av professor dr. juris Peter Lødrup ved Universitetet i Oslo. Utvalget skal levere sin utredning innen 1. september 2007.
-
Samerettsutvalget
Samerettsutvalget ble oppnevnt i 1980, og har avgitt tre delutredninger.
-
Mandat for og sammensetning av utvalg som skal granske straffesakene mot Fritz Moen
Granskningen omfattet straffesakene mot Fritz Moen fra det tidspunkt politiet startet etterforskningen til Borgarting lagmannsrett avsa frifinnelsesdom 24. august 2006. Også behandlingen av begjæringene om gjenopptakelse av straffesakene ble omfattet av granskningen. Granskningsutvalget leverte sin utredning til justisministeren 25. juni 2007.
-
Utvalg som skal vurdere krefttilfeller ved NTNU
Regjeringen har oppnevnt et uavhengig granskingsutvalg som skal vurdere det offentliges håndtering av arbeidsforholdene ved Rosenborglaboratoriene i Trondheim. Granskingsutvalget skal foreta nødvendige undersøkelser for å gi en objektiv presentasjon og vurdering av det offentliges samlede håndtering av saken.
Innstillinger levert i 2006
-
Medisinsk sakkyndig helsepersonell
En arbeidsgruppe ledet av professor dr. juris Hans Petter Graver foreslår tiltak for å bedre kvaliteten på attester, erklæringer og lignende som helsepersonell utsteder, både innenfor justissektoren og andre steder.