Viste fram industrien i Telemark
Nyhet | Dato: 06.01.2023 | Energidepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet
Tysklands visekansler Robert Habeck besøkte i dag industribedriftene Norcem i Brevik og NEL på Herøya, sammen med olje- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre.
– Det er flott å kunne vise fram framtidsrettede industribedrifter i Telemark. Norcem er en industribedrift som har et fremtidsperspektiv på klima og miljø som jeg syns det er flott å vise fram til den tyske visekansleren. Karbonfangst og -lagring er en del av løsningen for framtida når klimautfordringen skal løses, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Norcem, som er eid av tyske Heidelberg Cement, jobber nå med å bygge et CO₂-fangstanlegg på sementfabrikken i Brevik. Anlegget skal fange om lag 400 000 tonn CO₂ i året. Karbonfangstprosjektet i Brevik er en del av Langskip-prosjektet for fullskala CO₂- håndtering.
Norge og Tyskland er enige om å samarbeide tettere for å produsere mer fornybar energi og skape grønn industri. I to felles erklæringer som ble signert denne uken tar de to landene neste skritt i samarbeidet på områder som hydrogen, batterier, havvind og karbonfangst og -lagring.
– Norge og Tyskland skal jobbe tett sammen for å fremskynde det grønne skiftet, skape nye arbeidsplasser og kutte klimagassutslipp. Vi har inngått viktige samarbeidserklæringer som innebærer store muligheter for norsk næringsliv. Jeg er stolt over det bedriftene våre har vist frem og det er ingen tvil om at den tyske delegasjonen var både imponert og begeistret, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Etter besøket til Norcem besøkte visekansleren og de to statsrådene hydrogenselskapet NEL på Herøya.
– Jeg er stolt av å kunne vise fram NEL på Herøya. Dette er verdens største, helautomatiserte fabrikk for produksjon av elektrolysører. Hydrogen har et betydelig potensial for å redusere klimagassutslippene fra en rekke sektorer, dersom den produseres med ingen eller lave utslipp. NEL viser at Norge, og Telemark, har konkurransedyktige og kompetente miljøer som kan bidra til hydrogenutviklingen, sier Aasland.