Veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien:

Regjeringen øremerker 967 millioner for å styrke norsk forsvarsindustri

Forsvarsindustrien produserer viktig materiell for både Norge, Ukraina og allierte. Men dagens produksjonskapasitet er ikke stor nok til å dekke behovet. Forsvarsministeren og næringsministeren la i dag frem regjeringens veikart for økt produksjonskapasitet i viktige deler av forsvarsindustrien i Norge.

Nett-tv Lansering av regjeringens veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien

Se sendingen her

Se sendingen her

I forbindelse med fremleggelsen presenterte regjeringen støtte på 967 millioner kroner til nye tiltak for å øke produksjonskapasiteten i den norske forsvarsindustrien.

Støtten skal gå til:

  • Små- og mellomstore norske bedrifter som leverer til ukrainske styrker
  • Ny produksjonslinje for rakettmotorer
  • Oppbygging av norsk produksjon av hexamin til eksplosiver
  • Mulighetsstudie for et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver

Mer om tiltakene senere.

Lanserte veikart for økt produksjonskapasitet

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at det er et stort og kritisk behov for forsvarsmateriell både i Ukraina, hos allierte og nasjonalt. Veikartet er en helhetlig plan for å bidra til å øke produksjonskapasiteten i den norske forsvarsindustrien. Med dette tar vi ansvar for å bidra til å møte ukrainske, nasjonale og alliertes behov, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I Norge og Europa har produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien blitt bygd ned etter flere tiår med fred og mindre etterspørsel. Russlands invasjon av Ukraina krever at vi må snu denne utviklingen.

– Ukraina er avhengig av tilgang på luftvern, missiler, artillerigranater og annet forsvarsmateriell for å kunne fortsette sin forsvarskamp. Både industrien og regjeringen har gjort mye for å øke produksjonen i Norge, men dette er en omfattende og langsiktig utfordring for alle våre allierte. Med dette veikartet tar vi ansvar for å øke både norsk og alliert evne til å støtte Ukraina i deres motstandskamp, sier Gram.

Siden Russland invaderte Ukraina har regjeringen støttet forsvarsindustrien med flere milliarder gjennom tilskudd, avtaler og investeringer (se faktaboks).

– Dette er første gang en norsk regjering legger fram en strategi for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien. I tillegg til å trygge Norge vil flere av tiltakene bidra til å skape nye arbeidsplasser og ha en direkte positiv næringseffekt for forsvarsindustrien og underleverandørene deres i hele Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Forsvarsministeren og næringsministeren står sammen med hvert sitt veikart-dokument i hendene
Foto: Synne Kvam, FD

967 millioner til nye tiltak

Regjeringen har besluttet å gi støtte på inntil 967 millioner kroner til fire nye tiltak for å øke produksjonskapasiteten.

– Vi kommer til å øke innovasjonsstøtten til norske forsvarsbedrifter som utvikler materiell til bruk i Ukraina, vi støtter Nammos ambisjon om å etablere en ny produksjonslinje for rakettmotorer, vi styrker den norske verdikjeden for produksjon av eksplosiver og vi ser på mulighetene for å etablere et nytt anlegg for produksjon av militære eksplosiver i Norge, sier forsvarsministeren.

Tiltakene finansieres gjennom Nansen-programmet.

342 millioner kroner til små- og mellomstore norske bedrifter som leverer banebrytende teknologi til Ukraina

Regjeringen har besluttet å øke støtten til norske små- og mellomstore bedrifter med 342 millioner kroner. Programmet, som nå oppskaleres, administreres av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Norske småbedrifter kan søke om støtte for industrialisering av produkter som de mener kan komme ukrainske styrker til gode. Flere bedrifter har allerede mottatt støtte fra programmet. Oppskaleringen gjør det mulig å gi støtte til flere prosjekter og til mer industrialisering av banebrytende teknologi.

Støtte til ny produksjonslinje for rakettmotorer hos Nammo

Regjeringen har besluttet å tilby medfinansiering av en fjerde produksjonslinje for rakettmotorer hos Nammo på Raufoss. Rakettmotorer produsert i Norge inngår i de fleste luftvernmissiler som brukes av Forsvaret. Missilene produseres i Tyskland eller USA, men rakettmotorene kommer fra Raufoss. Nammo har i dag to produksjonslinjer for rakettmotorer, og har fått støtte fra regjeringen og EU for å bygge en tredje rakettmotorlinje til luftvern og missiler. Formålet med tilskuddet er å gi Nammo kraft til å hente inn resterende kapital for å bygge en fjerde produksjonslinje.

Støtte til norsk produksjon av hexamin til eksplosiver

Regjeringen har besluttet å tilby medfinansiering av oppbyggingen av hexamin-produksjon. Hexamin er en viktig ingrediens i produksjonen av avanserte eksplosiver. Norge er et av svært få vestlige land som produserer avanserte militære eksplosiver. Eksplosivene inngår i mye av det Ukraina etterspør for å kunne forsvare seg mot Russland, deriblant artillerigranater, panservern og rakettmotorer. Medfinansieringen skal bidra å utløse kapital slik at en underleverandør til Chemring Nobel kan bygge opp egen produksjonskapasitet for hexamin i Norge. Dette er et viktig bidrag til å sikre verdikjeden for produksjon av eksplosiver.

Støtte og deltakelse i mulighetsstudie for etablering av et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver hos Chemring Nobel

Regjeringen planlegger, sammen med Chemring Nobel, å se på muligheten for å etablere en ny produksjonskapasitet av militære eksplosiver. Regjeringen har i den forbindelse besluttet å iverksette en mulighetsstudie. Mulighetsstudien skal belyse alle relevante faktorer og avdekke om en etablering er gjennomførbar. Regjeringen vil kreve at fremtidens miljøstandarder møtes. Foruten miljøaspektet, vil viktige faktorer være muligheten for å rekruttere nok kvalifisert personell og tilrettelegging av kritisk infrastruktur i området, herunder nok kraft.

Oversikt over regjeringens tiltak for å støtte norsk forsvarsindustri

  • Regjeringen kunngjorde i januar produksjonsstøtte på to milliarder til norsk forsvarsindustri, hvorav én milliard skulle gå til økt produksjon av artilleriammunisjon hos Nammo.
  • Fra før hadde regjeringen satt av om lag en milliard kroner til medfinansiering av såkalte ASAP-prosjekter
  • Med de fire nye tiltakene som ble kunngjort sammen med veikartet, utgjør den samlede produksjonsstøtten fra Nansen-programmet nå om lag tre milliarder kroner.
  • Norges deltakelse i ASAP ga for øvrig full uttelling.Prosjektene bidrar samlet til 3 milliarder til økt produksjonskapasitet ved tre norske nøkkelbedrifter (KDA, Nammo og Chemring Nobel). Industrien, Norge og EU er med på spleiselaget.
  • Regjeringen har også bidratt til økt produksjonskapasitet gjennom inngåelse av langsiktige avtaler med Nammo og Kongsberg, samt gjennom et nordisk initiativ om artilleriproduksjon til Ukraina ved Nammo. Kontraktene har en samlet verdi på over 5 milliarder kroner.
  • Regjeringen åpnet i sommer for at norsk forsvarsteknologi kan overføres til Ukraina, og Norge bidrar med finansiering for å få dette til. Artillerigranater utviklet av Nammo kan dermed produseres i Ukraina.
  • Regjeringen har meldt Norge på et NATO-initiativsom skal gi bedre oversikt over nasjonale planer og muligheter for økt industrisamarbeid og robusthet på tvers av hele alliansen.

Kort om veikartet

  • Veikartet inneholder en rekke prioriteringer som danner grunnlaget for regjeringens videre støtte til økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien.
  • Veikartet fokuserer på prioriterte områder der norsk forsvarsindustri har komparative fortrinn i dag. Disse inkluderer luftvern, rakettmotorer, høyeksplosiver, nyvinnende teknologi og artilleriammunisjon.
  • Veikartet skal bidra til å løse utfordringer knyttet til kapitaltilgang og internasjonalt samarbeid, regulatoriske forhold, sårbare verdikjeder og langsiktig tilgang på kompetanse.
  • Last ned: Veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien