Varsler løft for kvinnehelse: Legger frem Norges første unike kvinnehelsestrategi
Nyhet | Dato: 03.10.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lanserte regjeringens kvinnehelsestrategi på Oslo universitetssykehus, Ullevål. I denne strategien lanseres tre nye mål og 18 nye tiltak for bedre kvinnehelse. Regjeringen følger allerede opp 55 av de 75 tiltakene som ble foreslått fra Kvinnehelseutvalget.
– Dette er en historisk dag, og jeg er stolt over å legge fram den første, norske, unike kvinnehelsestrategien. Her slår vi fast at kjønn har betydning for helsa vår. Det er forskjeller mellom kjønn. Kjønnsperspektivet og betydningen av kjønn skal vektlegges i alt vi gjør innen helse – fra politikkutforming, utarbeidelser av faglige anbefalinger og pakkeforløp til utredning og behandling i tjenesten, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Strategien inneholder tre mål og 18 tiltak, som understreker at betydningen av kjønn skal bli ivaretatt av helsemyndighetene, i utdanningene og i helse- og omsorgstjenesten.
– Med denne strategien slår vi fast at kvinner har krav på like god og tilpasset behandling som menn. Alle norske innbyggere, uavhengig av kjønn, skal ha likeverdige muligheter til god helse og livskvalitet. Vår felles helse- og omsorgstjeneste skal ha høy kvalitet, og være for alle, sier Vestre.
De tre målene
- God kvinnehelse hele livet.
- For å lykkes med det, er det helt avgjørende at vi øker kunnskapen og kompetansen om de sykdommer og tilstander som særlig rammer jenter og kvinner.
- Likeverdige helse- og omsorgstjenester og utjevning av sosiale helseforskjeller.
- Kjønnsperspektivet innen helse og omsorg må bli bedre integrert i alle ledd, og i alle deler av vår felles helse- og omsorgstjeneste. I tillegg er utjevning av sosiale helseforskjeller et gjennomgående tema i strategien.
- Bedre kvalitet gjennom økt kunnskap om kvinners helse.
- Kunnskap om kvinners helse må nå fram til tjenestene og bli tatt i bruk. Vi skal innarbeide kjønnsperspektivet i nye nasjonale anbefalinger, pasientforløp og i forebygging, utredning og behandling.
– Kjønn har betydning for helse. Det slo Kvinnehelseutvalget fast og pekte på at vi må gjøre mer for å sikre likeverdige helsetjenester for alle, uavhengig av kjønn. Denne strategien følger opp både NOUen fra Kvinnehelseutvalget og Hurdalsplattformen, og blir førende for utviklingen av vår felles helsetjeneste i årene som kommer. Vi viser blant annet hvordan vi følger opp Kvinnehelseutvalgets forslag punkt for punkt, og vi presenterer nye grep, sier Vestre.
I strategien har regjeringen prioritert helsekompetanse, hvordan vi skal legge til rette for at kjønnsperspektivet ivaretas i helsefremmende og forebyggende arbeid og i helse- og omsorgstjenesten, samt i politikkutformingen, og hvordan kvaliteten på behandlingen kan bli bedre gjennom ny kunnskap. Regjeringen skal også øke kunnskapen om overgangsalder, herunder oppdatere kunnskapsgrunnlaget om overgangsalder og vurdere tiltak som gir bedre tilgang til hormonbehandling.
– Vi må jobbe sammen for å løfte kvinnehelse, slik at vi får likeverdige tjenester av høy kvalitet. For å sikre dette, kreves det en ekstra innsats i årene som kommer. Dette skal bidra til bedre helse – for hele befolkningen, sier helse- og omsorgsminister Vestre.
Framlegging av Kvinnehelsestrategien
Se sendingen her