Varig lønnstilskudd gjør at flere blir i jobb
Nyhet | Dato: 05.08.2024 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
En fersk evaluering av varig lønnstilskudd viser at arbeidsmarkedstiltaket fungerer etter hensikten og er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Deltakerne jobber med ordinær lønn i stedet for å bare motta uføretrygd.
– Dette er viktig og godt nytt. Alle som kan jobbe, skal være i jobb. For å få til det, trenger vi velfungerende grep som gjør at vi får flere i jobb, og færre på trygd, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Hun mener arbeid er viktig av flere grunner:
– Arbeid er viktig for den enkelte, som får inntekt, fellesskap på jobb, og opplever mestring og trivsel. Det er også viktig for oss som fellesskap. Vi lever av hverandres arbeid, og trenger at så mange som mulig er i arbeid, skaper verdier og finansierer velferden som kommer hver og en av oss til gode, sier Brenna.
Varig lønnstilskudd fungerer slik at arbeidsgivere som ansetter personer med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne får et tilskudd fra NAV som delvis dekker kostnadene ved å ansette personen. Målet er et varig arbeidsforhold. I 2023 var rundt 4000 arbeidstakere på varig lønnstilskudd, og NAV brukte rundt 900 millioner kroner på ordningen.
Kan spare milliarder
I tillegg til den personlige gevinsten, innebærer dette betydelige økonomiske gevinster for fellesskapet. I gjennomgangen har Proba samfunnsanalyse regnet ut at samfunnet sparer rundt 3,9 millioner kroner per tildeling av lønnstilskudd, hvis full uføretrygd er alternativet. Når varig tilrettelagt arbeid (VTA) er alternativet, er besparelsen rundt 2,5 millioner kroner.
For 1000 personer der full uføretrygd er alternativet, kan samfunnet altså spare nærmere fire milliarder kroner ved å heller gi lønnstilskudd, ifølge Probas beregninger.
– Varig lønnstilskudd er et av flere virkemidler som bidrar til at folk er i jobb. I tillegg er det lønnsomt for samfunnet, ved at vi får mer tilbake til fellesskapet enn fellesskapet bruker på å finansiere ordningen. Det er veldig bra, sier Tonje Brenna.
600 000 er utenfor arbeidslivet
Denne evalueringen gir et styrket grunnlag for å utvikle ny politikk. Tidligere i år mottok Arbeids- og inkluderingsdepartementet en rapport som ga en overordnet evaluering av arbeidsmarkedstiltak. Også den fant at de fleste tiltakene bidrar til å få folk i jobb, og er samfunnsøkonomisk lønnsomme.
– Det er åpenbart at det lønner seg å få folk i jobb. Samtidig må vi bruke pengene godt – på nyttige tiltak, og på tiltak som er hensiktsmessig for den enkelte. I år bruker vi nesten 11 milliarder på arbeidsmarkedstiltak. Det er mange folk utenfor arbeidslivet som har mye å bidra med, og vi må gjøre mer for å få de rundt 600 000 som i dag står utenfor inn i arbeidslivet, sier Brenna.
- Varig lønnstilskudd er samfunnsøkonomisk lønnsomt.
- Varig lønnstilskudd fører til at færre går over til uføretrygd og til at flere får brukt sin restarbeidsevne.
- Det er geografisk variasjon i hvordan tilskuddet brukes og følges opp. Forskerne mener det er behov for å styrke kvaliteten i forvaltningen av tiltaket. Det er behov for å forbedre både tildelingsprosessen og oppfølgingen av deltakerne
- Forskerne anbefaler at bruken bør økes, men det er usikkert hvor mange flere som burde hatt tiltaket.