Ti medisinstudenter fra Gaza får komme til Norge
Pressemelding | Dato: 02.08.2024 | Statsministerens kontor, Justis- og beredskapsdepartementet, Utenriksdepartementet
Ti medisinstudenter fra Gaza får komme til Norge for å gjennomføre et utvekslingsopphold ved Universitetet i Oslo (UiO).
– Situasjonen på Gaza er uholdbar. På tross av de enorme behovene det er for akutt og livsviktig helsehjelp i Gaza er det i dag kun 16 av Gazas 34 sykehus som delvis er i drift. Flere hundre helsearbeidere er drept og det er svært vanskelig for hjelpeorganisasjonene å få medisinsk personell inn til Gaza. Mangelen på helsepersonell vil gjøre et hardt rammet helsevesen enda mindre i stand til å håndtere en allerede stor humanitær katastrofe. Derfor har regjeringen bestemt at ti medisinstudenter nå får komme til Norge for å gjennomføre et utvekslingsopphold ved Universitetet i Oslo. Sammen med bidrag fra andre land, kan dette bety en forskjell for helsevesenet i Gaza på sikt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Justis- og beredskapsdepartementet har i dag instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) om å innvilge et tidsbegrenset studentvisum til de aktuelle studentene. En av studentene har allerede fått opphold fra UDI. Instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet gjelder for de ni andre studentene.
Det er UDI som fatter vedtak i enkeltsaker etter utlendingsloven. Det er sjelden at Justis- og beredskapsdepartementet griper inn i enkeltsaker. Det gjøres kun dersom det foreligger utenrikspolitiske hensyn eller grunnleggende nasjonale interesser. Da kan departementet likevel instruere UDI.
– Vår vurdering er at det er tunge utenrikspolitiske hensyn i saken. I Gaza er det et enormt behov for helsearbeidere, og disse ti studentene vil kunne bidra i årene som kommer. På grunnlag av dette, har vi i dag besluttet at studentene skal få oppholdstillatelse. Dette vil også kunne inspirere andre land til å gi tilsvarende bidrag, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Det er en høy terskel for å instruere UDI i enkeltsaker. Slik skal det være. Dette er et unntak som skjer på grunn av den helt spesielle situasjonen som helsesektoren i Gaza nå er i, sier Støre.
– Situasjonen for helsevesenet i Gaza er katastrofal. Det er stor mangel på helsearbeidere i Gaza. Flere hundre er drept og mange fordrevet. Sykehusene er bombet og det er svært vanskelig for hjelpeorganisasjonene å få inn medisinsk utstyr og personell til Gaza, sier statsministeren.
Medisinstudentene er tilknyttet Al-Azhar-universitetet i Gaza. Dette universitetet har ikke kunnet tilby videre utdanning på grunn av krigshandlingene. Også al-Shifa-sykehuset, der medisinstudentene hadde praksis, har blitt bombet. I Norge skal studentene delta i et utvekslingsprogram ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.