Skildringer fra Gaza gjorde dypt inntrykk

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norske humanitære organisasjoner hadde med seg sterke skildringer fra Gaza da de møtte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og utenriksminister Espen Barth Eide fredag 20. oktober.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og Utenriksminister Espen Barth Eide møter norske humanitære organisasjoner
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og Utenriksminister Espen Barth Eide inviterte norske humanitære organisasjoner med tilstedeværelse på Gazastripen til et møte for å få bedre kjennskap til behov og planer. Foto: Helene Sandbu Ryeng / Utenriksdepartementet

Legene opererer nå uten anestesi, det er ikke mer bedøvelse. Ammende kvinner mister melken fordi de er dehydrerte, og folk drikker brakkvann i mangel på drikkevann. Hvert kvarter dør et barn. Det er ingen steder å gjemme seg under bombinger og ingen er trygge, heller ikke hjelpearbeidere.

Slik beskrev norske humanitære organisasjoner situasjonen på Gazastripen i et møte fredag 20. oktober. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og utenriksminister Espen Barth Eide hadde invitert Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Leger Uten Grenser, Norsk Folkehjelp, NORVAC, Redd Barna og Røde Kors til et møte for å få en ufiltrert beskrivelse av situasjonen på bakken og en orientering om planlagt innsats.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim sier skildringene fra organisasjonene gjorde dypt inntrykk.

– Det er sterkt å høre fortellingene om enorme lidelser og den desperasjonen sivilbefolkningen føler, og som jeg opplever at organisasjonene deler. De sier at dette er noe av det mest katastrofale de har sett, og dette er aktører som har sett mye krig. Verdenssamfunnet må sette inn alle krefter på å løse den humanitære krisen, sier utviklingsministeren.

Organisasjonene som deltok på møtet med utenriksministeren og utviklingsministeren var Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Leger Uten Grenser, Norsk Folkehjelp, NORVAC, Redd Barna og Røde Kors.
Organisasjonene som deltok på møtet med utenriksministeren og utviklingsministeren var Caritas, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Leger Uten Grenser, Norsk Folkehjelp, NORVAC, Redd Barna og Røde Kors. Foto: Helene Sandbu Ryeng / Utenriksdepartementet

De fleste lagre i Gaza er tomme, og organisasjonene er helt avhengige av å få inn hjelp utenfra for å gi livreddende hjelp til befolkningen på over 2 millioner mennesker. Lørdag ble grenseovergangen mellom Gaza og Egypt åpnet i noen timer, og et begrenset antall lastebiler med nødhjelp fikk lov til å krysse. Det er første gang på to uker at det kommer hjelp inn til området ved Middelhavet.

Organisasjonene uttrykte at de var svært glade for at Norge er så tydelige på at det ikke er aktuelt å kutte i bistanden til de palestinske områdene eller organisasjoner som arbeider i Palestina. Norge ga først 70 millioner kroner til sivilbefolkningen i Gaza og deretter ytterligere 60 millioner. Regjeringen vurderer fortløpende hvordan Norge kan bistå, gitt den svært begrensede humanitære tilgangen.

Tvinnereim avsluttet møtet med å uttrykke sin medfølelse for organisasjonenes ansatte som står i en svært krevende situasjon, hvor de både skal ta vare på egne familier samtidig som de skal hjelpe andre med svært begrensede ressurser.

– Vit at vi tenker på dere og har dyp respekt for det livsnødvendige arbeidet dere gjør under ekstreme forhold, sier Tvinnereim.