Statsministerens tale på den offisielle åpningen av Campus Kristiansund
Tale/innlegg | Dato: 20.11.2024 | Statsministerens kontor
Av: Statsminister Jonas Gahr Støre (Kristiansund)
– Kunnskapen vår formes i fellesskap, i et samvirke. Derfor er dette bygget også et frempek – et veldig moderne bygg, det ser vi jo med egne øyne, men også dette at vi har både utdanning og bedrifter og myndigheter her. Fordi kunnskap og erfaringer må deles, formidles og komme til nytte, sa statsminister Jonas Gahr Støre.
Er sjekket mot fremføringen
Kjære alle sammen,
Hjertelig – gratulerer! Dette er en stor dag for mange og en stor dag også for meg, fordi jeg har fått være med på denne reisen, og ordfører Kjell (Neergaard) og mange av dere andre her, jeg ser stortingsrepresentanter her fra tidligere, som har vært med på ideen – og ambisjonen – og løftet.
Og jeg husker en gang i 2019, Kjell – da var det valg – og det handlet om hvilke ambisjoner vi har, blant annet for Kristiansund – og så fikk jeg også være med på å legge ned grunnstenen, sammen med dere. Da regnet det noe helt fryktelig, så jeg synes at det å få anledning til å være med på sette sluttstreken – at bygget nå står her – da er det helt riktig at det er strålende sol i dag.
Når jeg nå sier ‘ingen nevnt, ingen glemt’, så er det virkelig fordi det er så mange som i dag kan føle på at de har vært med på dette; dere har vært flinke til å jobbe i partnerskap, innen lokalpolitikk, fylkespolitikk, rikspolitikk, fra alle partier – jeg er stolt av mitt eget, men her har jeg egentlig lyst til å si til dere alle, og med utbyggere, utviklere – at dette partnerskapet er det mange som kan være stolte av – for når vi gjør ting sammen, så er det også mer varig.
Jeg synes også det er veldig flott å få møte dere elevene, igjen. Og jeg sier at – dere har liksom blitt to år høyere, mens jeg har blitt to år lavere – sånn går det, men det er utrolig flott at vi har dere som skal sette retningen vår fremover – i alt det som ligger i kunnskaps-Norge som dere nå er på reise igjennom.
Kunnskap
Og jeg synes at det som har skjedd her, forteller flere ting.
For det første – betydningen av kunnskap og utdanning, som er lokalt forankret i det arbeidsmarkedet som vi lever i – og det er noe vi som fellesskap bruker mye tid og penger på, og det kommer altså inn i historien om denne byen, denne kysten, som er så spennende.
Og noe av det som dette bygget handler om – det handler om dere, mennesker – som vokser. For vi mennesker, vi vokser ikke bare i høyden. Vel, noen av oss vokser også i bredden. Men vi vokser når vi får tilgang på kunnskap, vi får innsikt, ferdigheter, vi blir større som mennesker. Og investeringer i kunnskap har aldri vært bortkastet. Det er det vi også lærer. Enten det handler om å lære seg å lese, eller skaffe seg en ferdighet, så lærer vi egentlig hver time gjennom hele livet.
Havet
Og Kristiansund er egentlig fortellingen om dette, enten det handler om tømmer, eller det handler om klippfisken, eller det handler om silda, eller om olje og gass; det er det vi har fått til, vi mennesker som bor på land – i forhold til det som er der ute. Når vi ser fremover så skal det også være en del av Norges vei videre.
Vi er det 17. største landet – når vi legger sammen land, hav og havbunn. Vi har verdens nest lengste kystlinje, etter Canada. Hele kysten, øyer og alt som er. Det sier noe om oss. Det er naturen og geografien. Havet – som også har formet Kristiansunds og fylkets historie.
Men det er kunnskapen som gjør at vi har tatt havet i bruk. Før så var det jo kapital og never, som gjorde noe med tømmeret, klippfisken, silda, men fremover så vil det være en kombinasjon av kapital, arbeid og ikke minst kunnskap om alt det som ligger der foran oss.
Det er kunnskap som gjør at vi er verdens nest største sjømateksportør, verdens tredje største eksportør av gass, verdens syvende største sjøfartsnasjon, og sånn sett så er vi faktisk et ganske stort land – når vi ser hva vi har fått til.
Da jeg var utenriksminister så sa jeg at jeg vil aldri gå med på å snakke om at Norge er ‘et lite land’ før vi er enige om hva vi snakker om. Og det som skjer her nå, det er faktisk et uttrykk for at vi er store, vi har ambisjoner på så mange områder.
Omstillinger
Og, kjære venner,
Det er minst tre store endringer som nå gjør at vi må bli enda bedre, også innen hav og helse i årene fremover – noe som er helt i kjernen av hva regjeringen prioriterer høyest nå. Og det er derfor også noe av det jeg skal snakke om i gjesteforelesningen nå etterpå. – Så dit må dere komme.
Den ene endringen handler om oss, alle vi som er her, befolkningen, de som virkelig har fremtiden foran seg og de som har levd lenge. Vi blir stadig eldre, og det blir for få i jobb, om noen år. Da trenger vi å ta vare på helsa – og jobbe smartere – og at alle som kan, er i jobb.
Kristiansund og Nordmøre trenger flere folk allerede. Jeg var på en bedrift tidligere i dag, hvor det var veldig høy trivsel. – Men på den bedriften, som ved mange bedrifter jeg besøker, så spør jeg om det er noe som mangler, og det er at de mangler folk. Vi mangler fagfolk med den rette kompetansen. Så vi trenger flere folk i jobb, i Kristiansund, på Nordmøre og i landet vårt.
Og den andre store endringen, er – gode venner – det grønne skiftet. Vi må kutte klimagassutslipp, bygge ut mer fornybar kraft og skape nye jobber, blant annet til havs, og det skal vi få til.
Og det tredje er at vi lever i en tid med utrolige teknologiske endringer. Tenk dere kunstig intelligens, tenk dere hvordan dette er på full fart inn, og nå begynner vi å bruke det, nesten alle sammen. Og vi har som ambisjon, i denne regjeringen, at kunstig intelligens ikke skal være ‘kunstig’ og fjernt fra folk, det skal være for oss, vi skal kunne det og bruke det til beste for oss. Og Norge er – dessuten – blant verdens ledende innen teknologi til havs.
Venner,
Hva har alle disse forandringene til felles? De trenger mennesker i alle aldre med nysgjerrighet, ny kunnskap, økt kompetanse, nye erfaringer. For det er ny kunnskap som bringer verden videre.
Hva visste vi – her i Kristiansund eller i Oslo – om olje- og gassproduksjon for 70 år siden? Ingenting. Hvorfor emigrerte nordmenn til USA på 1800-tallet fra et land som hadde olje og gass, som hadde fjorder for oppdrett, som hadde vannkraft til kraft? – Jo, de visste det jo ikke. De hadde ikke kunnskapen om hva det er.
Og det spennende spørsmålet er: Hva er det vi i dag ikke vet, om det som ligger foran oss? Det kan gjøre oss litt svimle. – Hva er det dere kommer til å vite – når dere kommer til å gå igjennom skolen og dere kommer opp i aldersgruppene? Det er jo utrolig spennende. Man kan bli svimmel av det – men også utrolig motivert.
Kompetansemiljø
Jeg er opptatt av at kunnskapen vår formes i fellesskap, i et samvirke. Derfor er dette bygget også et utrolig frempek. Det er et veldig moderne bygg, det ser vi jo med egne øyne, men også det at vi har både utdanning og bedrifter og myndigheter, som er her i et herlig ‘samrøre’ – det er utrolig bra. – Fordi erfaringer deles, formidles og kommer til nytte.
Så da vil jeg avslutte med å si dette. Dette blir jo også et nytt viktig kapittel i fortellingen om Kristiansund, om identiteten til denne flotte byen, som er historisk så sterk i fortellingen om Norge. – Fra havet, råvarene, det harde arbeidet, nøden, krigen som rammet oss, til der vi er nå.
Dere har nå et rikt kompetansemiljø, Kjell. Du er i fronten for en by som nå tar kunnskapen inn og skal forvalte den. Som med utdanning i regi av Dronning Mauds Minne Høgskole, Høgskolene i Molde og i Volda, NTNU og Fagskolen i Møre og Romsdal.
Og da vil jeg også bare si det: Dere har en regjering – og jeg tror også kan si et storting – som heier på dere og som prioriterer kunnskap og forskning høyt. Vi har støttet dette bygget, vi kommer til å støtte det også videre; det blir en type avtalt nedtrapping, fordi dette skal stå på egne ben, men vi skal være med og levere dette frem.
Det er altså bare fem andre land i hele OECD-området som bruker mer på høyere utdanning per verdiskapning enn Norge, så vi skal være helt i verdensklassen innen dette. Og her i bygget så får vi nå et konkret uttrykk for det; utdanning innen helse og omsorg, maritim logistikk og økonomi, bærekraftig logistikk og sirkulær økonomi, gjenbruk – bruke ressursene på bedre måter, og velferdsteknologi, for å nevne noe.
Så her kommer dere til å tilføre mye til landet vårt.
Så – ‘campus’ – for å avslutte med det – på latin og nordmørsk – det betyr ‘en åpen plass’. Og det gir jo dette et bilde av, selv om fasaden er ganske monumental på utsiden. Åpent – for mennesker, for kunnskap, for byen. Så her kan vi komme og bli engasjert og klokere.
Derfor så vil jeg berømme dere som har fått dette til. Høgskolesenteret som ble stiftet i 2007 – med et klart mål: Å etablere et spekter av studietilbud. Og ‘Strategien for Campus Kristiansund’ ble laget og fulgt. Og eierne – Kristiansund og Nordmøre Næringsforum, Høgskolen i Molde, Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune. Det er et veldig godt kompaniskap som har drevet dette fremover.
Så nå er dere i havn – bokstavelig talt – her på brygga – og den videoen av Ola Borten Moe som ‘valser ned’ det som var av det gamle her, med en gravemaskin, den er jo berømt og bør sees igjen og igjen – her mot sjøen, som ga byen livsgrunnlaget.
Så gratulerer til dere alle! – Med kunnskapsbygget – opp mot 1 000 mennesker som jobber sammen for det her – det er en ære for meg å være her i dag og jeg sier hjertelig gratulerer! – og først av alt – heia til dere, flotte ungdommen vår! Og da erklærer vi Campus Kristiansund for ‘ferdigknyttet’ (snora) og åpnet!