Statsministeren til Kina med norsk næringsliv

Statsminister Jonas Gahr Støre starter i dag et tre dager langt besøk i Kina. Der skal han blant annet ha politiske møter med president Xi Jinping og statsminister Li Qiang.

Statsministeren gestikulerer med venstre hånd. Står foran kinesiske bygninger i Beijing.
Statsministeren besøker Den forbudte by i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg ser frem til reisen til Kina. Norge skal ha samarbeid og politisk kontakt med Kina på områder som er viktige for norske interesser. Vi skal også samarbeide i viktige globale spørsmål, som klima og det grønne skiftet. Samtidig skal vi utvise økt aktsomhet overfor Kina på andre områder av hensyn til nasjonal sikkerhet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I løpet av de tre dagene i Kina vil statsministeren ha en rekke møter med ledelsen i Kina, blant annet med president Xi Jinping, statsminister Li Qiang, lederen av Folkekongressen Zhao Leji og handelsminister Wang Wentao. Under statsministerens besøk i Kina skal det også markeres at det er 70 år siden Norge og Kina etablerte diplomatiske relasjoner.

Norsk næringsliv og norske arbeidsplasser

Norge handler mye med Kina, og Kina er Norges tredje største handelspartner etter EU og USA. Norge importerer mange varer fra Kina, og Kina er også et viktig marked for norske bedrifter.

– Handel med Kina har stor betydning for norske arbeidsplasser, vår verdiskaping og velferd, sier statsministeren. 

Det er rundt 160 norske selskaper som har virksomhet i Kina. Statsministeren har med en næringslivsdelegasjon fra DNV, Equinor ASA, Höegh Autoliners ASA, Kongsberg Maritime, Nordlaks, Norges rederiforbund, Orkla ASA, Yara International ASA, LO og NHO. På reisen i Kina vil næringslivsbesøkene være knyttet til det grønne skiftet, grønn skipsfart og sjømat. Bedriftene i delegasjonen representerer disse næringene og har virksomhet i Kina. I tillegg deltar de to største organisasjonene som representerer norsk arbeidsliv.

– Det er viktig for regjeringen å tilrettelegge for at norsk næringsliv kan samhandle med Kina der det er i Norges interesse. Norsk næringsliv og de to største partene i arbeidslivet vil delta på flere arrangementer under denne reisen for å fremme norske løsninger, sier statsminister Støre.

Fotografer tar bilder av statsminister Støre i Den forbudte by i Beijing.
Mange fotografer følger statsministerens besøk i Den forbudte by i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB

Grønn skipsfart og universitetsbesøk

På reisen vil statsministeren besøke et verft hvor Höegh Autoliners ASA bygger et nytt og miljøvennlig skip, som skal kunne bruke ammoniakk som drivstoff.

– Nye skip som forurenser mindre er avgjørende for å nå klimamålene. Grønn skipsfart er et område hvor to kystnasjoner som Norge og Kina har interesse av å samarbeide, og flere norske underleverandører bidrar for å bygge dette skipet, sier Støre.

Statsministeren vil også holde en gjesteforelesning på Fudan-universitetet i Shanghai. Der vil han møte norske og kinesiske studenter.