Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Island og Liechtenstein til EØS/EFTA-toppmøte
Nyhet | Dato: 30.10.2023 | Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Islands statsminister Katrín Jakobsdottir og Liechtensteins statsminister Daniel Risch for å diskutere krigen i Ukraina, situasjonen i Midtøsten, grønn omstilling, aktuelle EU-spørsmål, utviklingen i EØS-samarbeidet og neste års markering av EØS-avtalens 30 års-jubileum.
– EØS-avtalen er Norges viktigste og mest omfattende internasjonale avtale. Derfor er det godt å møte gode kollegaer for å diskutere felles muligheter og utfordringer i samarbeidet med EU. Dette er særlig relevant sett i lys av at EØS-avtalen fyller 30 år i 2024, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– I en mer ustabil verden blir Norges samarbeid i Europa viktigere. Vi må sammen sikre våre nasjonale interesser, samtidig som vi bidrar konstruktivt til å utvikle det europeiske samarbeidet videre for vårt felles beste, sier Støre.
EU utvikler sitt samarbeid for å møte nye og mer komplekse utfordringer. Norge, Island og Lichetenstein samarbeider for at landene sammen skal være godt koordinert i dialogen med EU.
Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen etter Russlands fullskala invasjon i Ukraina og den alvorlige situasjonen i Midtøsten ble også diskutert på møtet. Norge, Island og Liechtenstein har en felles forståelse for at utviklingen mot en stadig mer turbulent verden øker betydningen av et godt europeisk samarbeid og samhold, også i EØS/EFTA-spørsmål.
EØS/EFTA-partnerne Norge, Island og Liechtenstein
- EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein er alle medlemmer av Det europeiske frihandelsforbundet (EFTA) i tillegg til Sveits. Samtidig skiller de seg fra Sveits ved også å være medlem av EØS-samarbeidet.
- Norges formelle tilknyting til EU er gjennom det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). EØS-avtalen er Norges viktigste og mest omfattende internasjonale avtale. Avtalen sikrer like konkurransevilkår og forutsigbarhet for norsk næringsliv, og legger grunnlag for et bredt samarbeid med EU på en rekke områder inkludert klima og miljø, forskning, innovasjon, utdanning, helse- og forbrukerspørsmål, sivil beredskap og kultur.
- I 2024 er det 30 år siden EØS-avtalen tredde i kraft i Norge.