Slik gir du innspill til regjeringens arbeid med ny prioriteringsmelding
Nyhet | Dato: 19.12.2023 | Helse- og omsorgsdepartementet
Meldingen skal, i tråd med Hurdalsplattformen, blant annet vurdere betydningen av persontilpasset medisin for prioritering og hvordan vi kan sikre åpenhet og etterprøvbarhet om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten.
Hvorfor en ny prioriteringsmelding?
Hver dag gjøres det prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten. Til grunn for prioriteringene ligger velferdsstatens verdier, dagens prioriteringskriterier og helsefaglig kunnskap.
Med jevnlige mellomrom bør vi diskutere føringene for prioritering i helsesektoren. Derfor har vi satt i gang arbeidet med en ny stortingsmelding om prioritering. Meldingen skal, i tråd med Hurdalsplattformen, blant annet vurdere betydningen av persontilpasset medisin for prioritering og hvordan vi kan sikre åpenhet og etterprøvbarhet om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten.
Et godt kunnskapsgrunnlag for arbeidet
Det er viktig med et godt kunnskapsgrunnlag for arbeidet med en ny prioriteringsmelding. Regjeringen satte derfor ned tre ekspertgrupper som vurderer ulike aspekter ved prioritering. Én ekspertgruppe vurderer perspektivet som skal legges til grunn for prioritering, mens de to øvrige ekspertgruppene vurderer spørsmål om tilgang og åpenhet. Ekspertgruppene leverer sine vurderinger og anbefalinger i løpet av februar.
For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag trenger regjeringen også innspill fra organisasjoner, virksomheter, praktikere og enkeltindivider.
Slik gir du innspill
Høringsinnspill
Rapportene fra ekspertgruppene vil sendes på åpen høring fra siste halvdel av februar. Det vil komme mer informasjon om hvordan gi høringsinnspill nærmere overrekkelse av rapportene. Informasjonen om dette vil blant annet legges ut på regjeringen.no
Skriftlige innspill til arbeidet
Fra 19. desember til 26. januar er det mulig å sende skriftlige innspill til arbeidet med meldingen om tema og synspunkter som du og din organisasjon mener er sentrale for arbeidet. For å sende skriftlige innspill benyttes eget skjema som du finner her.
Innspillsmøte
9. januar skal helse- og omsorgsministeren ha innspillsmøte med sentrale aktører om meldingsarbeidet. Det er sendt ut et invitasjonsbrev til aktuelle deltakere.