Regjeringen foreslår å utvide reglene for når en ansatt i skolen kan gripe inn fysisk

Regjeringen vil at ansatte i skolen skal kunne gripe inn fysisk for å hindre at elever forstyrrer undervisningen eller kommer med verbale angrep, og sender nå forslaget på høring.

– Verbale angrep og trakassering kan være like alvorlig som fysisk vold, og det er viktig å beskytte elever og ansatte mot dette. Lærerne må også ha mulighet til å hindre at noen få elever forstyrrer undervisningen så mye at den ikke kan gjennomføres, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Derfor foreslår regjeringen nye regler i opplæringsloven og privatskoleloven. Reglene gir ansatte i skolen mulighet til å bruke fysisk inngripen når det er nødvendig for å hindre at elever forstyrrer undervisningen, eller kommer med verbale angrep. Det kan for eksempel være nedsettende kommentarer og skjellsord, eller filming og truende oppførsel.

Forslaget kommer i tillegg til lovendringene som allerede er vedtatt i Stortinget om at en ansatt kan gripe inn fysisk mot elever for å avverge skade på personer eller eiendom.

– Jeg har et mål om at elevene skal lære mer og trives bedre i skolen. Da trenger vi mer respekt, konsentrasjon, ro og orden. Vi må sørge for at de som jobber i skolen er trygge på hvilket handlingsrom de har for å sikre et godt lærings- og skolemiljø, sier Nordtun.

Krav om å jobbe med forebygging

I høringsforslaget er det presisert tydelig at fysisk inngripen bare kan brukes når andre tiltak ikke er tilstrekkelige. Da kan den ansatte for eksempel fysisk føre en elev til en annen del av klasserommet for å avslutte en situasjon som oppleves truende for andre. Eller frata en elev en gjenstand som brukes til å lage bråk.

– Å gripe inn fysisk skal være siste utvei. Ingen lærere ønsker å komme i slike situasjoner. Derfor er det veldig viktig at skolene jobber forebyggende for å hindre at slike hendelser oppstår, sier Nordtun.

Det vil være en plikt til å forebygge, dokumentere og melde fra om alle fysiske inngrep.  Disse reglene styrker både elevers og læreres rettssikkerhet.

Fakta

  • Forslaget til regulering av fysisk makt i opplæringsloven skal gjelde for elever i grunnskolen og i den videregående opplæringen. I tillegg skal det gjelde for elever som får leksehjelp og i skolefritidsordningen (SFO). Høringsfristen er 10. oktober 2024.
  • Eksempler på handlinger der det kan være forholdsmessige å gripe inn fysisk er å fysisk ta en mobiltelefon fra en elev som filmer en annen elev på en måte eller i en situasjon som vil innebære en krenkelse. Ved andre former for psykiske krenkelser kan aktuelle tiltak være å føre en elev til en annen del av klasserommet for å avslutte en situasjon som oppleves truende for andre. Ved undervisningsforstyrrelser kan et aktuelt tiltak være å frata eleven en gjenstand som brukes til å lage bråk.
  • All form for fysisk maktbruk overfor barn som har karakter av avstraffelse, er ulovlig.
  • Lovendringen som allerede er vedtatt i Stortinget om at en ansatt kan gripe inn fysisk mot elever for å avverge skade på personer eller eiendom vil gjelde fra 1. august 2024.