Regjeringen ber om innspill til bærekraftsarbeidet i Norge
Pressemelding | Dato: 10.09.2024 | Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Nå kan du gi innspill til den kommende stortingsmeldingen om bærekraftsarbeidet i Norge. Meldingen vil se på de områdene der Norge har størst forbedringspotensial, og skal legges frem våren 2025.
– Norge ligger godt an til å nå målene på en rekke områder, men vi har fortsatt en vei å gå. Jeg håper at denne meldingen vil gi oss en felles forståelse av utfordringene, slik at vi frem mot 2030 kan mobilisere til felles innsats for å nå bærekraftsmålene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Agenda 2030 ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2015, og består av 17 bærekraftsmål og 169 delmål. FNs bærekraftsrapport fra 2024 viser at klima- og naturkrisen, økende fattigdom, sosiale forskjeller, krig og konflikt er de største utfordringen for at bærekraftmålene skal nås globalt.
Norge skårer høyt på den globale bærekraftsindeksen. Mange av de globale utfordringene gjør seg likevel gjeldende her hjemme, og det er identifisert et særlig forbedringspotensial knyttet til 60 av de 169 delmålene i Norge.
Stortingsmeldingen skal identifisere og løfte frem eksempler på prosjekter, tiltak og samarbeid med positive resultater på bærekraftsmålene. For å se arbeidet med bærekraftsmålene i sammenheng og knytte det opp til nasjonale prioriteringer og samfunnsutfordringer vil meldingen innrettes etter fire tematiske områder:
- Et trygt og bærekraftig velferdssamfunn
- Grønn og inkluderende vekst og verdiskaping
- Et motstandsdyktig lavutslippssamfunn
- Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet vil arrangere fire innspillsmøter i Bergen, Oslo og Trondheim i tidsperioden 16. - 23. september, klikk her for mer informasjon og påmelding til møtene.
Det vil også være anledning til å gi skriftlig innspill i perioden frem til 15 oktober, klikk her for mer informasjon om hvordan du kan sende inn ditt innspill.
Norges første nasjonale folkepanel
I tillegg til å be om innspill fra alle interesserte, skal et nasjonalt folkepanel komme med råd og anbefalinger om hvordan vi kan legge om til et bærekraftig forbruk av varer. Vi vet at forbruket er svært høyt i Norge, seks ganger høyere enn naturens tålegrense. Derfor ønsker vi at et folkepanel ser spesielt på dette temaet. Anbefalingene fra panelet vil bli presentert i stortingsmeldingen.
– Folkepanel er en ny måte å involvere folk på når vi utformer politikk. For å redusere forbruket må alle bidra, og folk rundt omkring i landet vet best hvor skoen trykker. Jeg håper mange ønsker å delta, og ser fram til å få gode råd og anbefalinger fra folkepanelet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).