Norskstøttet fond skal styrke rettsstat, demokrati og menneskerettigheter i Europa
Pressemelding | Dato: 20.11.2024 | Utenriksdepartementet
Et nytt fond på over 300 millioner euro skal støtte organisasjoner som jobber med menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i Europa.
– Sivilsamfunnsorganisasjoner gir uerstattelige bidrag til demokratiske samfunn. Det er i Norges interesse å bidra til gode vilkår for organisasjoner som jobber med rettsstat, demokrati og menneskerettigheter i Europa, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Det nye sivilsamfunnsfondet er på i overkant av 300 millioner euro, og skal gå til organisasjoner i 15 EU-land. Norges bidrag utgjør om lag 97 prosent av fondet.
Fondets prioriterte områder er blant annet menneskerettigheter, ikke-diskriminering, demokrati, likestilling, miljøvern, klima og grønn omstilling.
– Sivilsamfunnet er under økende press i Europa. Sammen med Island og Liechtenstein skal Norge støtte organisasjoner som jobber for menneskerettigheter, rettsstat og demokrati i Europa. Norge er tjent med at Europa forblir et kontinent med et mangfold av organisasjoner som jobber for å ivareta og styrke sentrale verdier, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Sivilsamfunnsfondet er en del av EØS-midlene. Gjennom EØS-midlene bidrar de tre EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Ti prosent av EØS-midlene i inneværende periode er satt av til sivilsamfunnsfondet.
Et tilsvarende fond eksisterte også i forrige periode med EØS-midler (2014-2021), og var den gang på rundt 200 millioner euro.
Fondet ble formelt lansert i dag. Det skal nå utpekes uavhengige forvaltere for fondet i hvert av mottakerlandene. Disse forvalterne, som skal være uavhengige av nasjonale myndigheter, vil stå for den daglige driften av fondet. Støtten kan gis til 2031.
Fakta om EØS-midlene
Sivilsamfunnsfondet er en del av EØS-midlene. EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. I tillegg skal EØS-midlene bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene av EØS-midlene.
For perioden 2021 til 2028 (midler kan utbetales til 2031) skal Norge sammen med Island og Liechtenstein bidra med 3,268 milliarder euro til 15 av EUs mindre velstående medlemsland. Det norske bidraget utgjør om lag 97 prosent.
Land som er kvalifisert for støtte i kommende periode er Bulgaria, Estland, Hellas, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn.
183 millioner euro er øremerket til tiltak i mottakerlandene for å bidra til å håndtere konsekvenser av Russlands krigføring i Ukraina.
De tre overordnete fokusområdene for EØS-midlene er:
- Grønn omstilling
- Demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter
- Sosial inkludering og samfunnsmessig robusthet