Trøndersk matfestival

Norsk lokalmat er en suksess

Norge har hatt en enorm utvikling innen lokalmat. Kreative og dyktige produsenter har bidratt til at Norge har blitt det lokalmatlandet vi er i dag. Fra 1. - 3. august hylles produsentene under Trøndersk matfestival i Trondheim, der rundt 200 utstillere viser frem hva matnasjonen Norge har å by på.

– Innsatsen som er lagt ned for norsk lokalmat- og drikke har vært en suksess. Nå må vi legge til rette for generasjonsskifter og trygge koblingen mellom råvareproduksjon og ferdig produkt. Økt produksjon av lokalmat vil bidra til å styrke sjølforsyninga i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

Landbruks- og matministeren åpner Trøndersk matfestival.
Landbruks- og matministeren åpner Trøndersk matfestival. Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke AS/Albertine Vestvik

Landbruks- og matdepartementet vil ferdigstille «Oppskrift for mer lokalmat- og drikke» i løpet av 2024. Regjeringen ønsker å mer enn doble omsetningen for lokalmat- og drikke innen 2035 til 25 milliarder kroner.

Pollestad smaker på flere  produkter under Trøndersk matfestival.
Pollestad får smake på flere produkter under Trøndersk matfestival. Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke AS/Albertine Vestvik

– Trøndersk matfestival viser fram norsk lokalmat- og drikke i verdensklasse. Matnasjonen Norge trenger sterke matregioner som Trøndelag som har en synlig og god profilering både nasjonalt og internasjonalt, sier Pollestad.

Båt med norskprodusert mat.
Åpningsseansen under Trøndersk matfestival. Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke AS/Wil Lee Wright


Trøndersk matfestival er den største lokalmatfestivalen i Norge, og er også ledende i Europa. Festivalen tar imot besøkende fra steder rundt omkring i Norge, og hele verden. Landbruks- og matministeren åpnet Trøndersk matfestival og besøkte flere utstillere.

Utstiller for Gangstad gårdsysteri.
Landbruks- og matministeren besøkte flere utstillere, blant de Gangstad gårdsysteri. Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke AS/Albertine Vestvik

Vinnere av priser

Under Trøndersk matfestival blir det delt ut flere priser. Målet med kåringen er å løfte fram de gode råvarene og produktene som produseres i Trøndelag. Til Årets beste produkter var det i år godt over 100 påmeldte.

Vinnerne av Årets beste produkter

  • Årets bakst- og kornprodukt: Stokkøy Bakeri med produktet «Italiensk Brioche»
  • Årets drikke: Inderøy Brenneri med drikken «VI Aquavit» 
  • Årets kjøttprodukt: Elset Gård med produktet «Pinnekjøtt av Kasjmirgeit»
  • Årets matgave: Smaker fra Øyriket med gaven «Ølsmaking»
  • Årets meieriprodukt: Toddum Gårdsysteri med produktet «Norsk Stracciatella»
  • Årets nykommer: FrostaChips med produktet «FrostaChips Dill Pickle»
  • Årets sjømatprodukt: Liverten med produktet «Rakfisk av Blåfjellrøye fra Lierne»
  • Årets søtsak: Fru Nellik med produktet «Smaksbomber salt karamell»
  • Årets økologiske produkt: Hitra Gårdsmat med produktet «Grotteost»

Vinneren av Bærekraftsprisen

SpareBank1 SMN deler i samarbeid med Oi! Trøndersk mat og drikke ut en bærekraftpris til den blant utstillerne som klarer å kombinere økonomi og bærekraft aller best. Årets vinner var Rørosmeieriet.

Vinneren av REITAN Tenke Stort Prisen

Etterspørselen etter lokalprodusert produkt er høy, og derfor er det viktig at flere produsenter satser og skalerer opp sin produksjon. REITAN Tenke Stort Prisen går til en utstiller som tenker stort, er ydmyk og har respekt for andre, som bygger felles verdier og en sterk kultur. Vinneren ble FrostaChips.