Norge investerer 240 millioner kroner i global pandemiberedskap
Pressemelding | Dato: 31.10.2024 | Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet
Norge øker støtten til Pandemifondet med 240 millioner kroner for perioden 2025-2027. Dette vil styrke global, regional og nasjonal pandemiberedskap og respons i møte med nye pandemier og alvorlige grensekryssende sykdomsutbrudd.
– Verdenssamfunnet må investere nå for å sikre en tryggere fremtid for oss alle. Covid-19-pandemien, mpox, ebola og andre utbrudd har lært oss at vi må handle raskt om vi skal lykkes. Derfor bidro Norge til å etablere Pandemifondet i 2022, og nå øker vi støtten til fondet med 240 millioner kroner. Å handle raskt handler om å redde liv, men også om å minimere de økonomiske og sosiale konsekvensene av store sykdomsutbrudd som vi fortsatt ser skaper store problemer etter pandemien, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Pandemifondet fokuserer på sårbare lav- og mellominntektsland som trenger å styrke sine helsesystemer for å kunne oppdage, hindre og stanse nye utbrudd tidlig. Den norske støtten ble annonsert i dag av statssekretær Usman Mushtaq på G20 helseministermøtet i Brasil.
– Siden Covid-19-pandemien har vi forbedret vår felles pandemiberedskap og -respons, men vi er avhengige av forutsigbarhet i internasjonal finansiering for å sikre at vi er bedre rustet til å forebygge og håndtere fremtidige kriser, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Tidligere denne måneden ble over 50 land tildelt støtte fra Pandemifondet, inkludert fem land som nå er rammet av mpox. Over halvparten av mottakerne er land i Afrika sør for Sahara. Den overveldende interessen fra søkerland i de to første utlysningene fra Pandemifondet viser at behovet er stort. Pandemifondet har så langt utbetalt 885 millioner amerikanske dollar, som i tillegg har utløst ytterligere 6 milliarder dollar i medfinansiering fra land, utviklingsbanker og multilaterale aktører.
Norges globale engasjement for økt pandemi- og helseberedskap bidrar til å styrke internasjonal koordinering, finansiering og regulering. Dette bygger på erfaringer fra rollen Norge og Sør-Afrika spilte som medledere i Access to Covid-19 Tools Accelerator for tilgang til Covid-19-tester, behandling og vaksiner (ACT-A). Norge deltar også i de pågående forhandlingene om en pandemiavtale i Verdens helseorganisasjon (WHO). Pandemiavtalen skal blant annet styrke arbeidet for å forebygge pandemier og sikre økt likeverdighet i tilgang på vaksiner og andre medisinske mottiltak i helsekriser.