Norge ber om FN-avklaring om Israels folkerettslige ansvar
Pressemelding | Dato: 29.10.2024 | Utenriksdepartementet, Statsministerens kontor
Norge ber FNs generalforsamling om å be ICJ om en rådgivende uttalelse: Bryter Israel folkeretten når de hindrer FN, internasjonale humanitære organisasjoner og stater i å hjelpe palestinerne under okkupasjon?
– Det internasjonale samfunnet kan ikke akseptere at FN, internasjonale humanitære organisasjoner og stater møter systematiske hindringer for å kunne jobbe i Palestina og gi humanitær bistand til palestinerne under okkupasjon. Det undergraver palestinernes rett til livsnødvendig hjelp. Da må vi reagere. Vi ber derfor om at Den internasjonale domstolen (ICJ) fastslår hvilke forpliktelser Israel har til å legge til rette for at organisasjoner, inkludert FN, og land, kan gi humanitær bistand til den palestinske befolkningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Norge har tatt initiativ til en resolusjon i FNs generalforsamling som ber Den internasjonale domstolen i FN (ICJ) gi en rådgivende uttalelse om hvilke plikter Israel som okkupasjonsmakt har for å legge til rette for hjelp til Palestinas befolkning. En rekke land har uttrykt støtte til initiativet, i tillegg til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
– Den israelske regjeringen gjør det vanskelig for palestinerne å få livsnødvendig hjelp og grunnleggende tjenester, som helsehjelp og skole. Knessets vedtak, som i praksis gjør det umulig for UNRWA å arbeide i Palestina, er en beslutning som vil ramme sivile palestinere som lever i dyp nød. Vedtaket kan få dramatiske konsekvenser for millioner av sivile, og det vil gjøre hele Midtøsten enda mer ustabilt. Vi mener dette bryter med Israels forpliktelser etter folkeretten. Det undergraver også arbeidet for en levedyktig palestinsk stat og en tostatsløsning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Det norske FN-initiativet kommer som en respons på Israels beslutninger den siste tiden. Den 28. oktober vedtok det israelske parlamentet en lov som i praksis medfører at UNRWA ikke lenger kan arbeide i Palestina. Det siste året har flere ansatte i andre FN-organisasjoner blitt fratatt nødvendige tillatelser for å kunne jobbe i Palestina. Andre organisasjoner og land har også opplevd systematiske hindringer i arbeidet med å levere livsviktig hjelp og tjenester til den palestinske befolkningen.
Etter folkeretten har Israel en forpliktelse til å hjelpe den palestinske befolkningen under okkupasjon. Dette ble bekreftet av Den internasjonale domstolen den 19. juli, hvor domstolen uttalte at «Israel er pliktig til å administrere det okkuperte territoriet på en måte som er til det beste for lokalbefolkningen».
– Med dette initiativet ønsker Norge å få fastslått at ingen land kan heve seg over sine folkerettslige forpliktelser. Vi ser liknende utviklingstrekk i andre land - at ledere forsøker å undergrave humanitærretten og hjelpearbeid i situasjoner med krise og konflikt. Denne utviklingen må vi stanse, sier Eide.