Nato vedtok omfattende støtte til Ukraina
Pressemelding | Dato: 11.07.2024 | Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet
Nato-landene er enige om en solid styrking av den militære støtten til Ukraina. 40 milliarder euro i støtte neste år, en større rolle for Nato i koordinering av trening og våpenstøtte og en ny spesialrepresentant for Nato i Kyiv er blant tiltakene allierte er enige om på toppmøtet i Washington.
- Nato står samlet og fast i støtten til Ukrainas forsvarskamp. Jeg er glad for at Nato-landene er blitt enige om viktige og konkrete tiltak på dette toppmøtet. Det er avgjørende ikke bare for Ukraina, men også for Europas sikkerhet og trygghet at Russland ikke vinner frem. Derfor henger Ukrainas sikkerhet og trygghet sammen med vår egen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
I en felleserklæring fra toppmøtet torsdag stadfester Nato-landene blant annet:
- Opprettholdelse av den militære støtten på 40 milliarder euro neste år.
- Forsvarsalliansen skal ta en større rolle i koordineringsarbeidet for trening og våpenstøtte til Ukraina. Samtidig blir det understreket at Natos koordineringsrolle ikke medfører at Nato blir part i konflikten
- Styrkingen av Natos rolle i Ukraina gjør ikke alliansen til part i konflikten. Men det er en dypere erkjennelse blant alliansens ledere av at situasjonen er svært alvorlig for Ukraina og for euroatlantisk sikkerhet. Det at vi er enige om denne avtalen for Ukraina, er dermed viktig i seg selv, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Nato har besluttet å opprette NSATU, som står for «NATO Security Assistance and Training for Ukraine», som skal koordinere trening og donasjoner til Ukraina. Flere hundre personer skal jobbe med dette. Formålet er blant annet å bidra til økt samspillsevne med Ukraina, fordele byrdene mellom allierte og sikre åpenhet rundt bidragene.
Nato-landene er også enige om å styrke Natos representasjonskontor i Kyiv med sivilt personell og en egen spesialrepresentant for å sikre sammenheng mellom ukrainske behov, alliertes støtte og de mange arbeidssporene på NATO. Nato skal ikke ha militær tilstedeværelse i Ukraina.
- Toppmøtet viser at Ukraina ikke står alene, men har sterk støtte fra alliansen. Beslutningene fattet i Washington viser tydelig at vår støtte til Ukrainas forsvarskamp er sterk og langsiktig. Putin tar feil når han tror at han har tiden på sin side, sier Eide.
Løftene om militære bidrag er den viktigste delen av den nye erklæringen.
- Vi forplikter oss med dette til å lage konkrete planer, sette større fart i og forsterke arbeidet for å styrke Ukrainas egen forsvarsevne, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Trening og opplæring av ukrainske soldater er en viktig del av arbeidet hvor Norge allerede deltar aktivt. Våpenstøtte og luftforsvar er en annen viktig del av norsk støtte. Denne uken har Norge kunngjort nye viktige tiltak, med donasjon av seks nye jagerfly, med en milliardavtale som gjør det mulig å øke norsk produksjon av artilleriammunisjon og missiler og annen støtte som vil komme Ukraina til gode i løpet av 2024.