Mehl og Kripos-sjefen i møte om svensk gjengvold

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møtte fredag morgen Kripos-sjef Kristin Kvigne om den alvorlige utviklingen i Sverige og kriminelle nettverk med forgreininger til Norge. – Det er ikke tegn til en tilsvarende voldelig utvikling her, men vi må ha sterk innsats for å bryte opp nettverkene, sier Mehl etter møtet.

– Den voldelige situasjonen i Sverige er av en karakter vi ikke har sett tidligere. Vi har ikke samme situasjon her, men det er svært alvorlig at kriminelle nettverk i Sverige har forgreninger til Norge. Politiet har god oversikt, men innsatsen mot organisert kriminalitet og narkotikasmugling må være sterk fremover, sier Mehl etter møtet.

– Nettverkene er profesjonelle og har en lang verdikjedede. På toppen sitter bakmenn, ofte internasjonalt, og styrer nettverk med forgreininger til store deler av verden. I den andre enden er ungdommene som rekrutters til kriminelle oppdrag og vold. Derfor er innsatsen mot organisert kriminalitet og narkosmugling helt grunnleggende, sammen med forebygging av at barn rekrutteres inn, sier Mehl.

Regjeringen vil fremover legge frem flere nye tiltak for å skjerpe innsatsen. Fredag legges det frem innskjerpinger i ungdomsstraff. Politiet styrkes også i innsatsen mot gjen- og ungdomskriminalitet i prioriterte områder. Senere i høst legger regjeringen frem en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, blant annet med nye tiltak for inndragning av kriminelt utbytte.

– Vi må ødelegge verdikjeden og bryte opp nettverkene. Bakmennene må rammes, samtidig som vi må fange opp ungdommene som er på vei inn i en kriminell løpebane. Etterforskning og etterretning i Kripos og politidistriktene er helt sentralt, sammen med tiltak mot ungdomsrekruttering og forebygging både fra politi og aktører som skole og barnevern, sier Mehl.

Tidligere i uka møtte Mehl sin svenske kollega Gunnar Strömmer i Stockholm for å diskutere situasjonen med skytinger og gjengkriminalitet i Sverige.

– Sverige iverksetter nå kraftige tiltak for å få kontroll på situasjonen. Det er behov for strenge tiltak mot gjengene og at politiet kan stoppe tilgangen de har til penger og våpen, sier Mehl.