Fylkesnytt fra Nordland 1/2023
Nyhet | Dato: 13.04.2023 | Landbruks- og matdepartementet
Statsforvalteren i Nordland er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om forum for beitebruk i Nordland.
- Forum for beitebruk i Nordland
- Friareal for gås i Nordland og Trøndelag
- Matsikkerhet og beredskap i nord
- Treindustrialisering i Nordland – for framtida
Forum for beitebruk i Nordland
Forum for beitebruk i Nordland ble opprettet i august 2020. Vi vil gjerne dele noen erfaringer fra arbeidet så langt og fortelle om bakgrunnen for at forumet ble etablert.
Målet med forumet er å skape en åpen dialog mellom reindriftsnæringa, landbruket, kommunene og Statsforvalteren i Nordland. Nordland har svært gode utmarksbeiter som representerer en betydelig økonomisk verdi. Disse beiteressursene gir beitenæringene i Nordland mulighet til å videreutvikle en bærekraftig kjøttproduksjon. Næringene er avhengige av hverandre i mange sammenhenger og målet er at dialogforumet kan fremme gode løsninger som gagner både jordbruk og reindrift. Det kan være krevende å finne gode løsninger i akutte situasjoner, blant annet fordi verktøykassa ikke inneholder nødvendige verktøy.
Forum for beitebruk er altså en arena hvor partene kan drøfte felles utfordringer og foreslå løsninger som kan forebygge, dempe og eventuelt løse konflikter mellom næringene eller beitenæringene og andre aktører. Vi mener at det er viktig å skape en felles forståelse og beskrive hvilke tiltak som kan iverksettes før en krise oppstår.
En klassisk utfordring er rein på innmark. Klimaendringer og beitekriser kan dessverre føre til at dette kan bli årvisse utfordringer noen steder. Dette er et tema forumet må arbeide videre med - det er så langt ikke funnet fullgode løsninger. Et annet eksempel er at flere reinbeitedistrikter i Nordland for tredje vinter de siste fire årene opplever beitekrise. Vinterbeitene er nediset på grunn av vekslende temperaturer, og nedbør som veksler mellom regn og snø. Når landskapet kapsles inn av is, finner ikke reinen nok mat. For reindriftsutøverne er dette ei merbelastning både praktisk og økonomisk. Innsikt og kunnskap om denne situasjonen er viktig også for landbrukets aktører.
Vi tror kunnskap og økt innsikt kan være til hjelp i dette arbeidet. Forumet har derfor invitert Norsk viltskadesenter som observatør i forumet. Senteret er et nasjonalt kompetansenettverk i NIBIO som arbeider med blant annet konflikter knyttet til vilt og næringsutøvelse. Eksempler er gåsebeiting på innmark, rein på innmark mm, tapsårsaker og forebyggende tiltak.
Forumet har det siste året behandlet tema som beredskapsplaner, dyresykdommer som LA-MRSA og CWD. Forumet er opptatt av betydningen av gode beredskapsplaner og at offentlige etater samordner sin virksomhet. Reinhelsetjenesten gjorde for eksempel en uvurderlig innsats for å finne årsaken til den omfattende reindøden på vinterbeite i Herøy, vinteren 2022.
Forumet er opptatt av at informasjon om forumets virksomhet skal være åpen og tilgjengelig for alle som har interesse for dette. På Statsforvalterens nettside er det lagt ut en nærmere presentasjon av Forum for beitebruk i Nordland og mandatet til forumet. Referat fra møtene legges også på denne siden.
Det er nok for tidlig å evaluere forumets arbeid. Vår oppfatning er likevel at dette er en viktig arena. Vi vil fortsatt arbeide for å skape resultater. Vi har tro på at gode og konstruktive løsninger kan skapes i samarbeid mellom næringsinteressene, forvaltningen og forsknings- og utviklingsmiljøer.
Friareal for gås i Nordland og Trøndelag
Kvitkinngås og kortnebbgås
I deler av Nordland og Trøndelag er gras- og kornarealer hardt belasta av flokker med kortnebbgås og kvitkinngås som mellomlander og beiter på tur til og fra hekkeområder på Svalbard. Dette gjelder noen kommuner i Nord-Trøndelag og på Helgelandskysten, samt i Vesterålen. Beitearealene er viktig for svalbardgjessene, men for bøndene betyr gåsebeitinga både tapte avlinger, økte utgifter og merarbeid.
Tilskudd til Friareal for gås
Jordbruksoppgjøret har derfor bestemt at det i Nordland og i Trøndelag skal gis tilskudd til Friareal for gås under Regionale miljøtilskudd i jordbruket. Formålet med tiltaket er at hvitkinngås og kortnebbgås skal kunne beite på gras- eller kornarealer uten å bli forstyrret eller jaget.
Tilskuddet gis som kompensasjon for ulempen som oppstår fra beitingen. Hvert av de to fylkene bruker årlig 4,5-5,5 mill. kroner av sine fylkesrammer for regionale miljøtilskudd til dette tiltaket.
Regionale Samarbeidsforum gås
Både i Trøndelag og i Nordland har Statsforvalterne etablert samarbeidsforum hvor forvaltningen, representanter for bøndene og forskningen møtes. I disse utveksles det informasjon, og ulike spørsmål knyttet til forvaltningen av gås drøftes. Her drøftes også utvikling av andre tiltak som kan redusere skadevirkningene av gåsebeitinga. Forumene har også en rådgivende funksjon for Statsforvalteren i forbindelse med innretningen av tilskuddene til Friareal for gås.
Matsikkerhet og beredskap i nord
Statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark har begynt et arbeid for å innhente og formidle kunnskap om nordnorsk matproduksjons betydning og rolle for matsikkerhet og beredskap.
Gjennom året skal vi jobbe sammen i en tverrfaglig gruppe fra landbruk, beredskap og kommunikasjon hos de to statsforvalterne. Gruppa har løftet temaet inn på viktige møteplasser for kommunene, blant annet på Nordlandskonferansen og Vintermøtet. Arne Bardalen i NIBIO har skrevet en flott kronikk for oss Mat fra jord i nord fordrer nordnorske bønder. Bardalen sier i sin kronikk at nordnorsk matsikkerhet er utsatt. Situasjonen siste årene, med tørke og avlingssvikt i verden, pandemi, krig, energikrise og matkrise, gjør det nødvendig igjen å snakke om forsyningssikkerhet i nord.
Vi har laget en film hvor gårdbrukere fra nord trekker frem viktige perspektiver. I det videre vil vi blant annet arrangere webinarer og andre møteplasser, samt snakke om dette temaet når vi får anledning.
- Les Arne Bardalens kronikk Mat fra jord i nord fordrer nordnorske bønder i Avisa Nordland.
- Filmen Landbruk og matsikkerhet i nord er publisert på YouTube
Treindustrialisering i Nordland - for framtida
Prosjektet treindustrialisering i Nordland skal bidra til økt industrialisering og økt grad av videreforedling av de store skogressursene i Nordland. Prosjektet støttes av Innovasjon Norge, og gjennomføres i perioden 2022-2025. Statsforvalten i Nordland har prosjektledelsen.
Målgruppa er gründere og etablerte virksomheter innen treindustri, og kommuner som jobber for utvinning av produkter fra skogressursene og som er interesserte i kunnskap om økt bruk av tre.
Vi kartlegger eksisterende treindustri og får utført en analyse av hvilke styrker, svakheter, muligheter og utfordringer dagens treindustri i Nordland har. Vi arrangerer webinarer, møter og seminar for kommunalt ansatte, politisk og administrativ ledelse i kommunen. Her setter vi søkelys på skogen som ressurs og hvordan kommunene kan være en bidragsyter til å etterspørre og fremme ressursutnyttelsen. For virksomheter arrangerer vi møter, seminarer og studietur med søkelys på hvordan de kan utvikle produktet sitt. Vi tester også ut en besøksordning hvor virksomhetene få besøk av en person med kompetanse på sitt utviklingsområde, som ser etter løsninger, bidrar med å sette i gang prosesser og informerer om muligheter.
Prosjektet rundes av med en avslutningskonferanse.
- For mer informasjon: Treindustrialisering for framtida i Nordland | Statsforvalteren i Nordland