Forskningsrådet deler ut 166,5 millioner kroner til nye forskningsprosjekter innen landbruk og mat

Forskningsrådet deler ut 166,5 millioner kroner til 14 nye forskningsprosjekter. Prosjektene skal bidra til økt kunnskap om bærekraftig fôr til husdyr, karbonomsetning- og lagring i jord, og sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse.

Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag som dreier seg om bærekraftig fôr. Målet er at innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene.

Samfunnsoppdraget skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk fôringrediensindustri og øke forsyningssikkerheten i Norge.  Forskningsrådet innvilger totalt 29,4 millioner kroner til tre prosjekter som bidrar til å styrke vårt kunnskapsgrunnlag på området. Prosjektene skal utvikle ny kunnskap om fôr til landbaserte husdyr sett i et helhetlig ressurs- og forvaltningsperspektiv.

Karbonomsetning- og lagring i jord

Jord er vårt viktigste karbonlager på land. Kunnskap om karbonkretsløpet i jord er viktig for hvordan vi forvalter landbruksarealet, både for å unngå økte utslipp fra jord og for å kunne binde mer karbon i jord. To prosjekter får til sammen 30 millioner kroner for å gi oss ny kunnskap om hvordan karbonomsetning, karbonbinding- og utslipp fra jord påvirkes av forvaltning, tiltak og driftsformer i jordbruk og skogbruk.

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Ni prosjekter får totalt 107 millioner kroner til å forskning som tar for seg sammenhengen mellom mat, miljø, klima og helse på en helhetlig måte. Prosjektene skal styrke kunnskapsgrunnlaget som gjør Norge i stand til å håndtere utfordringer og gi løsninger for endringsbehov, tilpasninger, forebygging og prioriteringer.

Utlysning

Organisasjon

Prosjekttittel

Beløp (mill. kr)

Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv

NIBIO

Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding)

        10 

Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv

NMBU

Optimizing feed resources for a circular food system

         9,4

Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv

Sintef Ocean AS

Developing social science methods for evaluating sustainability in Norwegian feed system for Norwegian livestock and aquaculture

        10 

Karbonomsetning og lagring i jordbruksjord og skogsjord

NIBIO

Carbon sequestration in Norwegian spruce forest soils

15

Karbonomsetning og lagring i jordbruksjord og skogsjord

NMBU

Soil carbon in Norwegian outfield and infield grazing areas: Plant-soil-herbivory feedbacks on plant production and soil carbon dynamics.

14,9

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Akvaplan-Niva AS

Advancing food systems through sustainable seaweed aquaculture for climate resilience and health benefits

        11,7

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Havforskningsinstituttet avdeling Bergen

Antimicrobial resistance (AMR) in the marine aquaculture-human interface, knowledge gaps and possible interventions: A One Health approach

        12 

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Nasjonalt senter for e-helseforskning

Sustainable and Healthy Food Management System using Generative AI

        11,4

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

NIBIO

The role of diversified small-scale horticulture in a transition towards more sustainable food systems with healthier diets

        12

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Ruralis

Integrating climate, environment, and public health in the Norwegian food system to assess efficient, safe, and acceptable policy options

        11,9

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

UiO, Senter for utvikling og miljø (SUM)

Governance for sustainable food systems: implementing the One Health approach in the Norwegian meat industry

        12

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Universitet i Agder

Next Generation Nordic Diet 
Working with young people to create a Next Generation Nordic diet within a sustainable food system

        12 

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Universitet i Bergen

Unlocking the Nutritional and Environmental Potential of Small Pelagic Fish: A Path Towards Sustainable Food Systems

        12

Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse

Universitet i Tromsø - Norges arktiske universitet

Resilient North: The Interplay Between Food Production, Food Security and Public Health in Northern Norway (ResNor)

        12

SUM

 

 

      166,5