Forskningsrådet deler ut 166,5 millioner kroner til nye forskningsprosjekter innen landbruk og mat
Nyhet | Dato: 14.10.2024 | Landbruks- og matdepartementet
Forskningsrådet deler ut 166,5 millioner kroner til 14 nye forskningsprosjekter. Prosjektene skal bidra til økt kunnskap om bærekraftig fôr til husdyr, karbonomsetning- og lagring i jord, og sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse.
Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag som dreier seg om bærekraftig fôr. Målet er at innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene.
Samfunnsoppdraget skal bidra til å bevare naturmangfold, utvikle en sterk fôringrediensindustri og øke forsyningssikkerheten i Norge. Forskningsrådet innvilger totalt 29,4 millioner kroner til tre prosjekter som bidrar til å styrke vårt kunnskapsgrunnlag på området. Prosjektene skal utvikle ny kunnskap om fôr til landbaserte husdyr sett i et helhetlig ressurs- og forvaltningsperspektiv.
Karbonomsetning- og lagring i jord
Jord er vårt viktigste karbonlager på land. Kunnskap om karbonkretsløpet i jord er viktig for hvordan vi forvalter landbruksarealet, både for å unngå økte utslipp fra jord og for å kunne binde mer karbon i jord. To prosjekter får til sammen 30 millioner kroner for å gi oss ny kunnskap om hvordan karbonomsetning, karbonbinding- og utslipp fra jord påvirkes av forvaltning, tiltak og driftsformer i jordbruk og skogbruk.
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse
Ni prosjekter får totalt 107 millioner kroner til å forskning som tar for seg sammenhengen mellom mat, miljø, klima og helse på en helhetlig måte. Prosjektene skal styrke kunnskapsgrunnlaget som gjør Norge i stand til å håndtere utfordringer og gi løsninger for endringsbehov, tilpasninger, forebygging og prioriteringer.
Utlysning |
Organisasjon |
Prosjekttittel |
Beløp (mill. kr) |
Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv |
NIBIO |
Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding) |
10 |
Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv |
NMBU |
Optimizing feed resources for a circular food system |
9,4 |
Bærekraftig fôr til husdyr i systemperspektiv |
Sintef Ocean AS |
Developing social science methods for evaluating sustainability in Norwegian feed system for Norwegian livestock and aquaculture |
10 |
Karbonomsetning og lagring i jordbruksjord og skogsjord |
NIBIO |
Carbon sequestration in Norwegian spruce forest soils |
15 |
Karbonomsetning og lagring i jordbruksjord og skogsjord |
NMBU |
Soil carbon in Norwegian outfield and infield grazing areas: Plant-soil-herbivory feedbacks on plant production and soil carbon dynamics. |
14,9 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Akvaplan-Niva AS |
Advancing food systems through sustainable seaweed aquaculture for climate resilience and health benefits |
11,7 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Havforskningsinstituttet avdeling Bergen |
Antimicrobial resistance (AMR) in the marine aquaculture-human interface, knowledge gaps and possible interventions: A One Health approach |
12 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Nasjonalt senter for e-helseforskning |
Sustainable and Healthy Food Management System using Generative AI |
11,4 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
NIBIO |
The role of diversified small-scale horticulture in a transition towards more sustainable food systems with healthier diets |
12 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Ruralis |
Integrating climate, environment, and public health in the Norwegian food system to assess efficient, safe, and acceptable policy options |
11,9 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
UiO, Senter for utvikling og miljø (SUM) |
Governance for sustainable food systems: implementing the One Health approach in the Norwegian meat industry |
12 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Universitet i Agder |
Next Generation Nordic Diet |
12 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Universitet i Bergen |
Unlocking the Nutritional and Environmental Potential of Small Pelagic Fish: A Path Towards Sustainable Food Systems |
12 |
Sammenhenger mellom mat, miljø, klima og folkehelse |
Universitet i Tromsø - Norges arktiske universitet |
Resilient North: The Interplay Between Food Production, Food Security and Public Health in Northern Norway (ResNor) |
12 |
SUM |
|
|
166,5 |
- Se flere invilgede prosjekter på Forskningsrådets nettsider Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (forskningsradet.no)