Formidlet sterk bekymring til Sudans myndigheter

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Det er svært alvorlig at boligen til vår ambassadør i Khartoum ble truffet av en rakett søndag. Voldsbruken må ta slutt. Vi har formidlet til sudanske myndigheter vår sterke bekymring over den svært farlige situasjonen for diplomatene som tjenestegjør i Khartoum. Vi ber sudanske myndigheter om å gjøre alt de kan for å etterleve plikten til å beskytte diplomater, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Bilde av ødelagt tak etter granatnedslag
Boligen til Norges ambassadør i Khartoum etter å ha blitt truffet av en rakett. Foto: UD

Den norske ambassadøren ble ikke skadet av raketten, men boligen har fått store ødeleggelser. Boligen til en annen norsk diplomat ble truffet av skudd både i går og i dag. Denne diplomaten er for tiden i Norge, men en vakt på eiendommen ble lettere skadet. Norge har for tiden tre utsendte diplomater i Khartoum. 

– Situasjonen i Sudan er svært farlig og ustabil. Den manglende beskyttelsen som våre diplomater i Sudan nå utsettes for, er et alvorlig brudd på Wien-konvensjonen. Vi er svært bekymret for sikkerheten for våre ansatte og gjør alt vi kan for å hjelpe dem i denne vanskelige situasjonen. De er i dekning og har det etter forholdene bra. Departementet er i høyeste beredskap og jobber for å få våre utsendte diplomater ut av landet, men så langt har det ikke vært mulig, sier utenriksministeren. 

Det er rundt 40 registrerte personer i Sudan med tilknytning til Norge. Det er frivillig å registrere seg, så dette er ikke et eksakt tall. Utenriksdepartementet jobber med å få oversikt over omfanget. Anbefalingen til alle norske borgere i Sudan nå er å holde seg inne og i ro.  

Det er ikke mulig å bistå norske borgere med utreise i denne uoversiktlige situasjonen med luftangrep, gatekamper og stengt flyplass. Norske borgere som ønsker bistand eller kontakt med norske myndigheter, oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar. Man kan også ta kontakt med UD på 247@mfa.no eller +47 23 95 00 00

– Vi fordømmer sterkt volden som nå rår i Sudan. Vi beklager på det dypeste at uskyldige liv har gått tapt siden kampene brøt ut, og oppfordrer på det sterkeste de ansvarlige lederne til å gjøre alt som er mulig for å hindre ytterligere tap av liv. Jeg oppfordrer sterkt partene til å akseptere og respektere forslag fra FN og internasjonale partnere om en 24 timers våpenhvile for å sikre humanitær tilgang til de som trenger det, at familier kan gjenforenes og for å styrke sikkerheten til våre diplomater og annen internasjonal tilstedeværelse i Khartoum. Arbeidet med å finne politiske løsninger på utfordringene i Sudan må gjenopptas for å finne fram til en overgangsprosess mot et sivilt ledet styre, sier Huitfeldt.

Fakta om Wien-konvensjonen

  • Wien-konvensjonen pålegger vertsstater en spesiell plikt til å ivareta stedlige ambassaders sikkerhet. 
  • Vertslandet har også en spesiell plikt til å beskytte diplomater, ambassader og diplomaters boliger.
  • I tilfelle væpnet konflikt har vertslandet også plikt til å gi nødvendig hjelp for at diplomater og deres familie kan forlate landet så snart som mulig.
  • Vertslandet skal også stille opp med nødvendig transport for diplomater.
  • Les mer om Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem (lovdata.no)
Bilde av knust vegg etter granatnedslag
Foto: UD