Åpning Nasjonal Avisuke 2024
Tale/innlegg | Dato: 28.10.2024 | Kultur- og likestillingsdepartementet
Av: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Åpning av Nasjonal avisuke 2024 på Elvebakken videregående skole i Oslo)
Hei alle sammen, godt å se dere.
Nå har jeg gledet meg til å komme hit til Elvebakken og hilse på dere!
Jeg setter alltid pris på muligheten til å møte dere som er yngre, det gir meg ofte forsterket tro på fremtiden, pleier jeg å si.
Jeg har en datter selv på 20 år, og for meg er det ofte et lyspunkt å høre henne og vennene drøfte stort og smått i samfunnet. Jeg opplever at dere unge ofte har en veldig åpen tilnærming til nye tema. Det er en veldig god egenskap, er min erfaring.
Men nå: Nasjonal Avisuke!
Denne uken får dere som er elever her – og elever over hele landet – fri tilgang til å lese lokalaviser på nett - over to hundre aviser! – og så vil det være en del av undervisningen.
Som medieminister er selvsagt dette noe jeg heier på. Takk til Mediebedriftenes Landsforening som står bak!
Avisuken tematiserer jo på strålende vis hvor viktig det er for deg og meg og samfunnet vi lever i, at vi har redaktørstyrte medier – med ansvarlige redaktører på plass - som følger etiske retningslinjer – og gir oss kvalitetssikret journalistikk slik at vi kan vite mer om hva som skjer rundt oss - og forstå mer - og engasjere oss.
Neida, vi kan ikke være helt ukritiske til alt de redaktørstyrte mediene formidler.
Men - vi kan være trygge på at folk i avisene har gjort en etisk vurdering av hva som skal presenteres og hvordan.
Det er ikke som på sosiale medier, der hvem som helst kan legge ut hva som helst.
For all del: Jeg er ikke kritisk til sosiale medier i ett og alt.
Jeg tenker at det er en vanvittig kilderikdom der, og det er bra.
Det er jo ikke slik at bare fordi noe ligger på Tiktok så kan det ikke være lærerikt eller sant eller viktig.
Men - det stiller jo det veldig høye krav til vår egen kildekritiske sans, da.
Det er godt vi har de redaktørstyrte mediene som gir oss god journalistikk, og bidrar til å trene opp evnen vår til å være – nettopp – kildekritiske.
Så er det også slik at de redaktørstyrte mediene er med på å sørge for at vi har gode, åpne offentlige debatter om viktige tema.
Her vil jeg skryte av en lokalavis dere kan lese denne uken, Avisa Oslo. Der er de utrolig flinke til å få alle slags folk i byen her til å skrive innlegg og fortelle om ting som betyr noe for dem. Jeg leser om unge som mangler spilletid på fotballbaner og om folk som vil bli kvitt cruiseskipene på Vippetangen og om mobbing….
Altså, jeg tror jeg finner noe jeg interessant i Oslodebatten hver dag!
Klart vi trenger lokalavisene!
Bare tenk på skolenedleggelses-debatten som har rast de siste ukene, da, hvor viktig det har vært for elever og mennesker rundt i landet å få informasjon om skolene sine i lokalmediene, og mulighet til å ytre seg og engasjere seg – påvirke.
Så vet jeg at abonnement på lokalavis sjelden står øverst på listen over det dere unge bruker penger og tid på, da…
Men - det er jo ikke fordi unge ikke er interesserte i nyheter.
Vi vet at halvparten av alle mellom 16-24 år følger nyhetsmedier i sosiale medier og får med seg nyheter der.
I dette rommet vil jeg tro det er en ganske sterk interesse, til og med:
Dere er medieelever her, vet jeg, og skoleavisen er på plass – så her kan det jo fort vekk være opptil flere fremtidige mediefolk …!
Kanskje er noen av dere, om noen år, med på å sørge for at vi også i fremtiden har oppegående ansvarlige medier som gir oss kvalitetsjournalistikk?
Uansett hva dere skal jobbe med, så er jeg i hvert fall sikker på at dere vil ha stor nytte av avisuken og dypdykket ned i arbeidet som avisene gjør.
Jeg gleder meg til en demonstrasjon her nå, så kjære alle sammen: Avisuken 2024 er i gang!