Statsbudsjettet 2025
400 millioner kroner til psykisk helse og rus
Nyhet | Dato: 07.10.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Regjeringen foreslår 400 millioner kroner til oppfølging av opptrappingsplan for psykisk helse og den kommende forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet i statsbudsjettet for 2025.
– Psykiske plager og lidelser er en av våre største folkehelseutfordringer. Vi ønsker at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at hjelpen skal være god og lett tilgjengelig for dem som trenger det, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Regjeringen har lagt fram en opptrappingsplan for psykisk helse og skal snart legge fram en forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet.
– Vi styrker satsingen på psykisk helse ytterligere i dette budsjettet og har så langt trappet opp innsatsen med over 1 milliard kroner i planperioden, sier Vestre.
Slik foreslås de 400 millioner kronene for 2025 fordelt:
- 150 millioner kroner til kommunenes rammetilskudd for å styrke lavterskel tjenester
- 100 millioner kroner til sikkerhetspsykiatriske tiltak som etablering av sikkerhetshjem, en videreføring av økningen som kom i revidert nasjonalbudsjett 2024.
- 36 millioner kroner til etablering av ambulante sikkerhetsteam
- 37 millioner kroner til egenandelsfritak for pasienter i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) til og med fylte 25 år
- 7 millioner kroner til gratis langtidsvirkende prevensjon til kvinner i TSB
- 45 millioner kroner til ulike former for vurderingssamtale i tidlig avklaringsteam for henviste til psykisk helsevern
- 25 millioner kroner til ABC-kampanjen for psykisk helse
Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) omfatter hele befolkningen og har et særlig fokus mot barn og unge. Det legges opp til å øke bevilgningene til psykisk helsefeltet med tre milliarder kroner i planperioden. Det er tre store innsatsområder i planen:
- Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid
- Gode tjenester der folk bor
- Tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov
Regjeringen tar sikte på å legge fram en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet i 2024.
– Gjennom reformen vil regjeringen forebygge rusmiddelproblematikk bedre og komme tidligere inn med god hjelp, behandling og oppfølging, sier Vestre.