Norge støtter naturfond med 150 millioner kroner

Norge gir 150 millioner kroner til et internasjonalt fond under naturavtalen som går til land som ønsker støtte for å ta vare på sårbar natur. Det kunngjorde klima- og miljøminister Tore Sandvik under naturtoppmøtet som pågår i Cali i Colombia.

Sandvik i Colombia
Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik deltar denne uka på naturtoppmøtet i Cali i Colombia. Foto: KLD

Opprettelsen av fondet, som har fått navnet Det globale rammeverket for biodiversitet (GBFF), var et viktig krav blant annet for mange fattige land under naturtoppmøtet i Montreal for to år siden. Nå blir det viktig å sikre at fondet får tilstrekkelig størrelse.

- Norge er en stor og viktig bidragsyter internasjonalt for å ta vare sårbar natur. Ved å gi penger til dette fondet, støtter vi opp under naturavtalens mål om å stoppe og snu det globale tapet av natur, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Colombias miljøminister har bedt klima- og miljøminister Tore O. Sandvik om å lede forhandlingene under naturtoppmøtet om finansiering av naturavtalen.

Fondet er en nyskapning ved at det skal kunne motta penger fra alle kilder, inkludert fra private selskaper. Fondet vil samarbeide med utviklingsbankene om å få penger fra private givere. En andel av fondet er sikret til de minst utviklede landene og små øystater, og til urfolk.

- Små utviklingsøystater og de minst utviklede landene er ofte svært sårbare for miljøødeleggelser og har begrensa med ressurser for å håndtere disse utfordringene. Nettopp derfor er det så positivt at fondet tar spesielt hensyn til disse landene. For å mobilisere nok penger er det viktig med finansiering fra alle kilder. Derfor heier jeg på denne type ordninger som kan ta imot penger fra både det offentlige, private selskaper og filantropier, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Naturavtalen har et overordnet finansieringsmål på 200 milliarder amerikanske dollar innen 2030, og 20 milliarder dollar til utviklingsland innen 2025. Utviklingsland mener industriland bør bidra mer med pengestøtte til utviklingslandene for å nå målene i naturavtalen. Det er dermed det siste punktet som blir mest krevende i forhandlingene.

Naturavtalen fastsetter en rekke globale mål for bevaring og restaurering av natur fram til 2030 og 2050.

Naturtoppmøtet i Colombia varer til 2. november.